2017. február 1., szerda

REÁLIS AZ ÖNÉRTÉKELÉSED?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2017.02.01.


...Tanulj a hibáidból és értékeld a sikereidet!

A reális önismerethez a szociális környezet visszajelzésein túl fontos a tapasztalatokból való tanulás képessége. Természetesnek tűnhet, hogy ha egyszer már fejjel mentem a falnak, nem teszem meg másodszor is, ám ez nincs mindig így. A pszichológia kognitív disszonancia néven ismeri azt a pszichés jelenséget, ami megakadályozhatja, hogy tanuljunk a hibáinkból. A kognitív disszonancia elmélete szerint, ha két egymással összeegyeztethetetlen gondolatunk (attitűdünk, viselkedésünk stb.) van egyszerre, az feszültséget okoz. Motiváltak vagyunk arra, hogy csökkentsük ezt a feszültséget, amit úgy érhetünk el, ha az egyik gondolatot, attitűdöt leértékeljük, eltüntetjük. Ha értelmes, okos embernek tartjuk magunkat, akkor az, hogy butaságot csináltunk, feszültséget okoz. Mivel továbbra is szeretnénk magunkat intelligens, jó embernek tartani, könnyen lehet, hogy az elkövetett „butaság” jelentőségét próbáljuk csökkenteni. Ha túl gyakran akarjuk csökkenteni ilyen módon a kognitív disszonanciánkat, akkor nem tudunk tanulni a tapasztalatokból, mert fejünkben „átírjuk” az eseményeket. Ennek azonban a fordítottja is igaz. Akinek negatív az önmagáról kialakított képe, az lebecsüli saját teljesítményét és sikereit.

Ne akarj tökéletes lenni!

Hogyan előzhetjük meg, hogy énképünk eltávolodjon a reálistól, hogy nyitottak maradjunk az őszinte visszajelzésre, és tudjunk tanulni a saját tapasztalatainkból?

Pontosabb lesz az önértékelésünk és képesek leszünk a fejlődésre, ha nem vagyunk túl szigorúak magunkkal. Meg kell tanulni elfogadni azt, hogy hibázunk, hogy dönthetünk rosszul, hogy követhetünk el „butaságokat” olykor, és ez még nem jelenti, hogy rossz, vagy ostoba emberek lennénk. Rossz taktika homokba dugni a fejünket, mert ezáltal egyre nagyobb az esélyünk, hogy újra elkövessük korábbi hibáinkat.

Sokat segít ebben az egészséges, pozitív önbecsülés is, értékeink és képességeink biztos tudata. Ha tisztában vagyok saját értékeimmel, akkor könnyebb szembenézni a hiányosságokkal is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.