2017. február 16., csütörtök

SEHOL EGY ÉPKÉZLÁB LEJÁRATÁSI ÖTLET

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Marnitz István
2017.02.16.


Nagyon unalmas lehetett a Fidesz-agytröszt legutóbbi mítingje. Közelgett az ebédidő, de csak szöszmötölgettek, rajzolgattak, sehol egy épkézláb lejáratási ötlet. A tanácstalanságot azzal törhette meg valaki, hogy ha tényleg ennyire besült a Finkelstein-ágyú, legalább húzzák elő újra a rezsit. Rábólintottak és mentek a dolgukra. De odavetették még valami gyakornoknak, hogy frissítse kicsit a rezsifordulatokat, mivel a Fidesz 2014 óta egy fillért nem csökkentett a rezsin. Megoldotta.

És Orbán Viktor - oldalán hű famulusaival, Németh Szilárddal vagy épp Kósa Lajossal - már sorolta is. Meg kell védeni a "rezsicsökkentés politikáját" Brüsszeltől, amely azon mesterkedik, hogy ne "mi" - értsd: Orbán Viktor - dönthessünk az energiaárakról, hanem "ismét a nagyvállalatok".

Az egyszeri hallgató ebből annyit szűr le, hogy Brüsszel emelné a rezsit, de a magyar miniszterelnök ellenáll. Tudom, nem könnyű fenntartani a figyelmet Orbán Viktor 30-as-50-es éveket idéző, recsegő falzettjét hallgatva - tán ez is a cél -, de állításai valójában rafináltak. Figyeljük meg: ma már sose ígérnek rezsicsökkentést. (A rezsi a cudar hidegek miatt éppenséggel harmadával ugrik.) A Fidesz-élcsapat szigorúan a "rezsicsökkentés politikáját" védi. Ez a jelek szerint nem egyenlő a rezsi csökkentésével. Hisz a lényeges szó a politika. Hogy a rezsit ne a piac, hanem a politika határozza meg. A rezsi nem csökken. A rezsit csökkentik. Ő csökkenti. Ha akarja. Ha meg nem akarja - például két választás között -, akkor ha máshol ingyen van is a gáz, itt akkor se lesz olcsóbb. A luxusprofit hát ismét a gázipart hizlalja. Nem csoda: a szolgáltató itt már az állam, a termelők oroszok, a köztes kereskedők között ott van Garancsi István, a kötélbarát MET-je. Választási hajrában viszont akkor is csökkenteni fog, ha az a civilböszme olajár az egekbe indul (mint például most). Mindez szavaiból visszafejthető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.