2017. február 26., vasárnap

SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.26.


Spiegel

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy nyugaton – Trump, Erdogan és a többiek miatt - veszélybe került a sajtószabadság, és azt közösen kell az újságíróknak, az olvasóknak, de mindenekelőtt a polgároknak megvédelmezniük, ha fontosnak tartják a liberális demokráciát. A jó az, hogy napjainkban egyetlen okos telefon elegendő a tájékozódáshoz. Egyetlen önkényúr vagy adócsaló sem mehet biztosra, mert az igazság mindig kiderülhet és annak könnyen felháborodás lehet a vége. De sajnos, nagyon egyszerű terjeszteni a hazugságot is. A világhálón minden további nélkül komoly újságírói teljesítménynek lehet beállítani a propagandát, az összeesküvés elméletet, a sértést és az uszítást.

A hatalom olyan gazdái, mint Erdogan, Orbán, Putyin és Trump a sajtót támadják. Magyarországon ezt azt jelenti, hogy újságírók elvesztik a munkájukat és nyomorognak. Az amerikai elnök a nép ellenségévé nyilvánította a médiát. A következmény az, hogy elmosódik a különbség igaz és a hamis között, a tömegek nem képesek tájékozódni és csüggedten feladják a próbálkozást. Ez azonban a hazugoknak jön jól. Az amerikai és a török elnök úgy állítja be, hogy csakis ő érti és testesíti meg a népet. Az ő szemükben a sajtó nem a demokrácia támasza. Csak az az igaz, amit ők mondanak. Ám így a tekintélyuralom gondolkodik, a diktatúrák tartják fenn magukat ily módon. A sajtószabadság sok évszázados, John Milton, angol költő már 1644-ben azt írta, hogy ha elnyomják, az olyan mintha a józan észt rombolnák le.

New York Times


Az előző demokrata kormányzatok két szakértője azt javasolja Trump újonnan kinevezett nemzetbiztonsági tanácsadójának, hogy sürgősen űzze ki a Fehér Házból azt a világképet, amit a szélsőjobbos Steve Bannon képvisel, és a legjobb volna, ha ezt azzal kezdené, hogy megszabadul Gorka Sebestyéntől. Már persze ha megalapozott nemzetbiztonsági politikára törekszik, mert azok a nézetek, amiket Bannon és Gorka vall, csak súlyosbítják a bajokat, ahelyett, hogy megoldanák azokat. Steven Simon és Daniel Benjamin azt írja, hogy Gorka annak idején, a 90-es évek Magyarországán belekeveredett az ultranacionalista politikába. Mostanában pedig az a hír járja róla, hogy rosszul felkészült iszlámgyűlölő. Az iszlámot tekinti a problémának, nem pedig azt, hogy erőszakos szélsőségesek a maguk javára használják fel a vallás tanításait. Vagyis ő a vallás és nem a terroristák ellen akar harcolni. Úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok idáig nagy hibát követett el, mert nem értette meg az ideológia jelentőségét, amiért a befogadás és a politikai korrektség a felelős. Ám ez a felfogás a legteljesebb mértékben téves és történelmietlen. Hatalmas halandzsa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.