2017. február 8., szerda

TABU DŐLT LE VARSÓBAN - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.02.08.


Varsóban eddig hallani sem akartak a kétsebességes Európa gondolatáról, de Angela Merkel német kancellár tegnapi lengyelországi látogatásán ez a tabu ledőlt – állapítja meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap. A beszámoló szerint Beata Szydlo lengyel miniszterelnök most először mutatott nyitottságot a kancellár javaslataira.

Merkel már a máltai csúcson is tett olyan kijelentéseket, miszerint az uniós tagállamok különböző összetételű csoportjai különböző kérdésekben a többieknél jobban elmélyíthetik együttműködésüket, nem kell mindenkinek mindenben egyforma sebességgel haladnia az integráció útján. Ezt a véleményét Varsóban megerősítette. Szydlo válaszának első fele az ortodox elutasítás hangja volt: szerinte ez Európa megosztásához és gyengüléséhez vezethet. Ezután azonban következett a forradalmi mondat – fogalmaz a Frankfurter Allgemeine tudósítója. Megengedhetőek az együttműködés különböző mechanizmusai abban az esetben, ha minden tagállam számára garantálják a(z uniós) belső piac integritását. A tabu ledőlt, a Mentsétek meg Európát művelet folytatódik – összegzi a német lap a varsói tárgyalások eredményeit. Varsó mindemellett – folytatódik a tudósítás – továbbra is gyengíteni kívánja az EU központi intézményeit, és a nemzeti parlamentek jogkörének az erősítésére törekszik, miközben ezzel – nem úgy, mint Marine le Pen Franciaországban vagy Geert Wilders Hollandiában – erősíteni, és nem szétverni akarja az uniót. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt is megállapítja, hogy a varsói találkozón – éppen Európa stabilizálásának érdekében - egyelőre jegelték azt a két kérdést, amelyben nem mutatkozik egyetértés a felek között, nevezetesen a menekültek befogadásának, az ezzel kapcsolatos terhek elosztásának az ügyét, valamint a lengyel jogállamiság problémáit. Ez ugyan senkinek nem tetszik Németországban, de a kancellár ez utóbbi kérdést éppen csak annyiban említette, hogy reményének adott hangot az egyetértés mielőbbi létrejöttét illetően – írja a tekintélyes német lap....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.