2017. február 14., kedd

TOVÁBB ÉPÜL KERÍTÉS-ORSZÁG, A MENEDÉKKÉRŐKET ŐRIZETBE VESZIK A HATÁRON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Annastiina Kallius/Fordította: Átal Dóri
2017.02.14.


...Február 7-én, kedden Lázár János miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a kormány négy menekültügyhöz kapcsolódó jogszabály módosításáról döntött. Lázár, trump-i retorikába alászállva, azzal indokolta a makói városi fórum közönsége számára a módosítások szükségességét, hogy a migránsok komoly biztonsági kockázatot jelentenek hazánknak. 

Az eddig megismertek szerint a változtatások főbb elemi a következők lesznek:

  • Minden menedékkérőt automatikusan őrizetbe fognak venni a határnál
  • a menedékkérők a szerb határ mentén felállított zárt, őrzött konténer-táborokban lesznek őrizetben tartva
  • a menedékjogi eljárások egy részét nem személyesen, hanem Skype-on folytatják le
  • négy jogszabályt fognak ennek érdekében módosítani (a menedékjogit, az államhatárról szólót, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szólót, és a szabálysértési törvényt) (az őrizet jelenlegi formáiról itt olvashatsz)
  • az úgynevezett eltörlik a „8 kilométeres szabályt” - ami szerint bárkit visszatoloncolhatnak Szerbiába, akit a határtól legfeljebb 8 kilóméteres távolságban kapnak el - eltörlikLázár azt is elmondta, hogy a jelenleg Magyarországon befogadó állomásokon és menekültügyi őrizetben tartózkodó, menekültügyi eljárás alatt álló 500-600 embert több lépésben fogják a határ menti zárt táborokba szállítani. Mondandóját azzal a fenyegető kijelentéssel zárta, hogy értesülése szerint több tízmillióan várnak most is arra, hogy Európa felé elinduljanak. 
Az intézkedések bejelentése már egy ismert sémát követ. Először egy ismertebb fideszes politikus sokat sejtetően elcsepegteti a tervezett változtatások pár elemét, majd azt egy hivatalos sajtótájékoztatón is bejelentik, de a módosítások szövegszerű formáját nem teszik nyilvánossá. A menedékkérők, jogászok, civil szervezetek hiába várják a konkrétumok megismerését, várhatóan majd társadalmi egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül, gyors tempóban fogja az országgyűlés elfogadni azokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.