2017. február 6., hétfő

"ÚJRA OROSZ MEGSZÁLLÁST AKARNAK?!"- "PUTYIN ELSŐ SZÁMÚ ELLENSÉGE" A MANDINERNEK

MANDINER BLOG
Szerző: Stumpf András
2017.02.05.


Azokban a pillanatokban, amikor Vlagyimir Putyin a Budapestre tartó gépen ült, a Mandiner az orosz elnök első számú ellenségét kapta telefonvégre. Bill Browder az egyik legsikeresebb befektetési bankárból lett emberi jogi aktivista, krimiszerű történetét a Vörös jelzés című könyvben írta meg. Browder a legfájóbb ponton találta el Putyint: a pénztárcájánál. Bár biztos benne, hogy az élete veszélyben van, Trump megválasztása után más országokban folytatja a harcot. Szerinte a szabadságunkkal játszunk, ha gazdasági érdekből a szankciók ellen vagyunk és cimborálunk Putyinnal.

Helló, Mr. Browder! Tudja, ki érkezik éppen Budapestre ezekben a percekben?
Hallottam egy apró, bizonytalan emberkéről, aki épp önökhöz látogat. 
Vlagyimir Putyin. Ön szerint még mindig meg akarja öletni önt?
Ebben egészen biztos vagyok. Most még inkább, hogy már az Egyesült Államok sem fenyegeti. 
Fél?
Évek óta ez van. Az ember persze mindig fél, de megtanultam együtt élni a helyzettel.
*
Bill Browder nem a levegőbe beszél. Akármilyen melodramatikusnak hathat a fenti néhány kérdés és válasz telefonbeszélgetésünk elején, a most 52 éves, nemrég még nagymenő befektetési bankár története kétségkívül lélegzetelállító. Ezért is akartunk vele beszélni, miután elolvastuk a Lábnyom kiadónál magyarul most megjelent könyvét, a Vörös jelzést. Alcím: Hogyan lettem Putyin első számú ellensége. 
A könyv nem valami összecsapott Putyin-ellenes politikai kiáltvány: sokkal inkább politikai és gazdasági krimi egyes szám első személyben. Csakhogy – Browder állítása szerint – minden szava igaz. Önéletírás ez, amely többek között azért készült, hogy megvédje íróját. Ha meg találnák ölni, legalább mindenki tudni fogja, ki volt a megbízó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.