2017. február 14., kedd

VAN, AKI TIZENKÉTSZER ÍRJA ALÁ A NÉPSZAVAZÁST

INDEX.HU
Szerző: DULL SZABOLCS
2017.02.14.


Habár 138 ezer aláírás a határ, várhatóan ennél jóval több aláírást kell leadni a Momentum Mozgalomnak, ha ki akarja harcolni az olimpiás népszavazást. A korábbi gyűjtéseknél az aláírások 20-25 százalékát érvénytelenítette a választási iroda, így a Momentum csak akkor nyugodhat meg, ha 165-172 ezer aláírást sikerül péntekig összegyűjtenie.

Péntekig gyűjtheti az aláírásokat az olimpiaellenes népszavazáshoz a Momentum Mozgalom. Legalább 138 526 + 1 érvényes aláírást kell leadniuk, hogy tényleg kiírják a budapesti referendumot. Nyilván akadnak viszont érvénytelen aláírások is az íveken, így rendesen rá kell hagynia a Momentumnak, ha biztosra akar menni.

Az eddig népszavazási aláírásgyűjtések tapasztalatai alapján az aláírások negyede-ötöde ilyen-olyan okok miatt érvénytelen szokott lenni.

Ezért sem véletlen, hogy a rendszerváltás óta egyedül a Fidesznek sikerült országos népszavazást aláírásokkal kiharcolnia. Csak budapestieket érintő népszavazás pedig eddig nem volt.

Az összes aláírást 2013 óta, az új népszavazási törvény elfogadása óta ellenőrzi a Nemzeti Választási Iroda. Így csak a 2013 után folytatott gyűjtésekről tudhatjuk biztosan, milyen az érvénytelenségi arány: nagyjából 20 százalék, mint mindjárt látni fogjuk.

Korábban a választási iroda csak statisztikai alapon, 5 százalékos véletlenszerű mintavétel alapján állapította meg az érvénytelen aláírások arányát, ekkor is az látszott, hogy az aláírások 20-25 százaléka érvénytelen.

Lássuk a korábbi népszavazásokat, a grafikonon vörös színnel jelöltük az érvénytelen szavazatokat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.