2017. március 2., csütörtök

2015 BANKBOTRÁNYAI, AZ ELMARADT BANKPÁNIK ÉS MATOLCSY MINT MORÁLIS KOCKÁZAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2017.03.02.


Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a Parlamentben pár napja beszámolót tartott a jegybank 2015-ös évi működéséről. A beszámolóban elhangzott egy furcsa történet arról, hogy 2015 tavaszán „valakik” bankpánik keltésével igyekeztek volna megbuktatni a kormányt, de az MNB vezetése a helyén volt, és hála nekik nem sikerült a galád cselvetés.

2015-ben sok minden történt a magyar tőkepiacon. Nézzük sorjában!

2015. február 24-én az MNB felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, és felügyeleti biztost rendel ki a Buda-Cash-hez – Buda-Cash csőd első fejezet. Ugyancsak 2015. február 24-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB bankcsoport tagjaihoz, másnapra bankszünnapot rendelt el a bankcsoport fiókjaiban, és egymillió forintban maximálta a kifizethető összegeket. A Buda-Cash és a DRB Bankcsoport közötti kapcsolat miatt a két ügy szorosan összefüggött egymással, az ügyfelek kára összesen meghaladta a 100 milliárd forintot.
2015. március 5-én felügyeleti biztost rendelt ki a Hungária Értékpapír Zrt-hez és (részlegesen) felfüggesztette a befektetési társaság működését. Április 20-án pedig kezdeményezte a táraság felszámolását. A kár összege meghaladja az egymilliárd forintot (pontos kárösszegről nem áll rendelkezésre adat).

2015. március 10-én a jegybank ugyancsak felügyeleti biztost nevezett ki a Quaestor Értékpapír Zrt-hez, illetve részlegesen felfüggesztette annak működését. A csődről aztán kiderült, hogy nem csupán a befektetésekkel foglalkozó cég, de az egész Quaestor-csoport érintett. A cégcsoport csődje azért is nagy port vert fel, mert sokan vették ki (kapták meg) pénzüket az utolsó utáni pillanatokban, köztük a külügyminisztériumhoz tartozó Nemzeti Kereskedőház Zrt. több mint 3 milliárd forintot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.