2017. március 3., péntek

A BRÜSSZELI BÜROKRATÁK MEGUNTÁK, HOGY MINDENÉRT ŐK A HIBÁSAK, VÁLASZÚT ELÉ ÁLLÍTOTTÁK A VEZETŐKET

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.03.02.


Az Európai Bizottság szerdán kiadott egy úgynevezett Fehér Könyvet, ami valójában egy alig 40 oldalas ötletelés arról, hogyan nézhet ki az Európai Unió 2025-ben.

A bizottság azt szeretné, ha a tagállamok vezetői március végén Rómában, az EU megalapításának 60. évfordulóján megvitatnák a lehetőségeket.

Ahogy a bevezetőben is fogalmaznak a Fehér Könyv szerzői, sokszor előfordul, hogy a tagállamok vezetői a sikereket saját nagyszerűségüknek állítják be, de a kudarcokért Brüsszelt hibáztatják. És bár az EU még nagyon népszerű, de a bizalom gyengül, és erősödnek az EU-ellenes pártok. Vagyis itt az ideje, hogy a tagországok vezetői színt valljanak, hogy milyen EU-t akarnak. A bizottság elnöke néhány hete arra panaszkodott, hogy ha valamit a miniszterelnökök nem tudnak eldönteni, akkor rájuk tolják az ügyeket, majd utána panaszkodnak, hogy Brüsszel miket akar rájuk kényszeríteni.

Az is látszik, hogy az EU minden fronton veszt az erejéből. A népessége csökken és öregszik. 1900-ban még a világ népességének 25%-a élt Európában, 2060-ra már csak 5%-a fog. 2030-ra az európaiak átlagéletkora 45 év lesz, míg a világátlag 33-nak várható. A világ GDP-jének 26%-át állították elő az EU területén 2004-ben, most már csak 22%-át, 2030-ra pedig várhatóan csak 20%-t fogják. A világ összes nagyhatalma brutálisan emeli a katonai kiadásait, miközben az EU „puha hatalomként” saját haderő nélkül akar világpolitikai tényező lenni.

A 2008-as válság után kezd ugyan magához térni az EU gazdasága, de még mindig nagyon sok a kockázat, ráadásul a terrorizmus és a bevándorlási hullám az elmúlt két évben politikai bizonytalanságokkal is terhelte a kontinenst.

Az egyik legerősebb tagállam, Nagy-Britannia mindjárt kilép.

Az Európai Bizottság szerint csak akkor lehet e sok nehézségen túllépni, és életet lehelni a belső vitáiba süppedt unióba, ha a tagállamok vezetői eldöntik, hogy milyen irányba kellene menni.

Öt ötletük van, és abban bíznak, hogy Orbán, Merkel és a többiek tudnak majd egyet választani. Vagy összerakni egy hatodikat. A könyv szerzői szerint bármelyiket is választják, a lényeg, hogy az európai szövetségi rendszer megmaradjon, mert csak ez garantálja a békét a kontinensen.

Ez az öt terv
:

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.