2017. március 31., péntek

A CEU-BOTRÁNYTÓL HANGOS A KÜLFÖLDI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.03.31.


A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást.

A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközi szinten az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

A liberális müncheni Süddeutsche Zeitung elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar miniszterelnök ezúttal túl nagy fába vágta a fejszéjét. A kommentár megállapítja: a kormány a jelek szerint szándékosan vált ki felháborodást a menekültek, a segélyszervezetek, a külföldi egyetemek és a nemzetközi közösség elleni támadásokkal, mert Orbán Viktor így tudja bizonyítani, hogy valóban szembeszáll mindenkivel. A Közép-európai Egyetem ellen irányuló csapás a tudományt és a baloldali Amerikát veszi célba. Előfordulhat azonban, hogy Orbán ezúttal túlvállalta magát, mert ugyan remélhet támogatást az antiliberális amerikai elnöktől, Donald Trumptól, Magyarország nagy árat fog fizetni a tudományos világ tekintélyes szereplője ellen intézett támadásért.

A konzervatív bécsi Die Presse szerint a kormány törvényjavaslata kimondatlanul a CEU bezárására irányul. A kommentár szerzője úgy véli, hogy Soros belpolitikai szempontból ideális ellenségnek számít, hiszen a megosztott, balliberális hazai ellenzék alig jelent veszélyt a kormányoldalra nézve, így azzal már nem lehet riogatni. A magyar kormányzati kommunikáció Sorost az amerikai nagytőke képviselőjének és olyan figurának állítja be, aki a szálakat mozgatva Európát menekültekkel árasztja el, és aláássa a nemzeti gondolkodást – írja a Die Presse...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.