2017. március 23., csütörtök

A FINN CSODA KÖZELRŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Zsuzsi
2017.03.23.


Finnországot gyakran úgy emlegetik, mint mintaországot, ahol az oktatás kitűnő, az emberek boldogok, az állam nem avatkozik be túlzottan a mindennapokba, és egyáltalán: minden szuper. De hogyan néz ki mindez közvetlen közelről, hat év ottlét után? Ezt írta meg Zsuzsi.

„Mostanában azt veszem észre, hogy egyre több ország érti félre a “finn csodáról” szóló cikkeket, és akarja ezek miatt követni Finnország példáját. Ha nem is akarja követni, mindenképpen követendő példának tartja, és ez szerintem veszélyes. Veszélyes azért, mert a cikkekben megjelenő adatok és tények sokszor túlzások és félre vannak értve.

Összefoglalásként írok pár tényt, és leírom, hogy igazak-e vagy sem. Hat éve élek ebben az országban, így úgy gondolom, van rálátásom a dolgokra.

Finnországban tökéletes a szociális háló - RÉSZBEN IGAZ

Sokan tudják már, hogy Finnországban nem hagyják az embert éhen halni. Ha valakinek nincs munkája, vagy csak részmunkaidőben tud dolgozni, akkor az állam támogatja, vagy kiegészíti a jövedelmét.

Azért mondom, hogy ez csak részben igaz, mert egyfelől ez nem mindenkire vonatkozik, másfelől pedig az összeg, amit egy munkanélküli támogatásként kap, nem elegendő. Szinte semmire.

Elmagyarázom: az átlagkereset, tokkal-vonóval kb. 2000 euró havonta. Vannak, akik 3000 eurót keresnek, mások pedig 1200 eurót. Egy takarító havi 120-160 munkaórával kb. 1200-1600 eurót keres, ami nagyon jól hangzik.

Valóban az is, ha valaki párban él, tehát az albérletet és rezsit nem egyedül fizeti, hanem felesben, akkor ez a havi összeg elegendő arra, hogy egy szép lakásban lakjon, egyen-igyon, szórakozzon. Ez azonban a minimum összeg, ami ehhez az életstílushoz kell.

A munkanélküli támogatás havi kb. 500-1000 euró között van, ami már ki is esett a komfortzónából. Persze, ha Julikának van egy jól kereső Béluskája, akkor ez az összeg is valami, de egyedül így fenntartani egy életet nagyon nehéz.

Ami valóban nagyon jó, hogy nem csak jövedelemkiegészítés van, hanem lakástámogatás is, ami sokszor az albérlet díját majdnem 100%-ban állja, de ehhez is meg kell felelni bizonyos követelményeknek.

Tehát: valóban jó a szociális háló, éhen valóban nem hagyják az ember fiát halni, de azt azért mégis kis túlzásnak érzem, mikor az olvasom magyar újságokban, hogy Finnországban olyan sok pénzt vágnak az ember fejéhez, hogy csak na! Fából vannak itt is a kerítések, nem kolbászból…Már ha van kerítés…"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.