2017. március 18., szombat

AZ EURÓPAI POLITIKAI ELITNEK MÉG EGYSZER NEM LESZ OLYAN MÁZLIJA, MINT A HOLLAND VÁLASZTÁSOKON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.18.



New York Times/Washington Post/ABC News/AP

Az osztrák külügyminiszter is azt mondja, hogy vissza kell venni az unió hatásköréből. Kurz szerint kevesebb EU több lenne, azaz a szervezet túlélése érdekében a tagoknak csak néhány központi kérdésre kellene összpontosítaniuk, lásd a határok megerősítését vagy a közös védelmet és biztonságot, a többit pedig rá kellene bízniuk az egyes nemzeti kormányokra. Ausztria a jövő év második felében lesz soros elnök, és mint a politikus megjegyezte, azon méri majd a feladat végrehajtásának eredményességét, hogy mennyire sikerül előrelépni ezen a területen.

A jelentés megjegyzi, hogy napjainkban kettős változást tapasztalni Európában: a populisták már rájöttek, hogy árt a népszerűségüknek, ha nagyon ágálnak az unió ellen. A hagyományos pártok ugyanakkor bizonyos témákban átveszik a populista álláspontot, hogy ily módon gyengítsék a fennálló rend ellen küzdő erőket. Ezt tanúsítja a holland miniszterelnök stratégiája. Kurz egyébként kiemelte, hogy inkább azokat a teendőket kell kiválogatni, amelyek elérése érdekében a szkeptikusabb tagok is hajlanak az együttműködésre. Úgy látja, ilyen az az elképzelés, miszerint Európán kívüli központokban döntsenek azoknak a sorsáról, akik illegálisan jöttek Európába. Az osztrák diplomácia vezetője egyben védelmébe vette Magyarországot és a többi keleti tagállamot, amiért azok igencsak bírálják az EU-t. Úgy vélekedett, hogy nekik is pont annyi joguk van véleményt nyilvánítani, mint a többieknek.

Wall Street Journal

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy egész Európaban érezhető volt a megkönnyebbülés a holland választás után, ám a gondok egyáltalán nem oszlottak el. Dehát a világsajtó eleve úgy könyvelte el, hogy az idén ez lesz az első erőpróba, ahol véleményt mondanak az euroszkepticizmusról a Brexit és az olasz népszavazás után. Ám látnivaló, hogy Rutte részben azért győzhetett, mert átvette Wilders programjából a legérzékenyebb pontokat, pl. a bevándorlók jobb beilleszkedése ügyében. És hát a lehetséges koalíciós pártokat leginkább az köti össze, hogy nem kivánnak társulni a szélsőjobbal. Szóval nem lesz könnyű közös platformot kialakítani.

Ami Európát illeti, nos, az egy pillanatra sem dőlhet hátra. Hollandiában jól áll a gazdaság, a lakosság türelmes. Ám ez egyáltalán nem áll Franciaországra, amely a stagnálással és a muzulmán közösségek erőszakos elégedetlenségével küszködik több városban is. Ha van lecke a holland választásokból, akkor az az, hogy szerencsés volt az európai politikai osztály. De búcsút inthet ennek a szerencsének, ha záros határidőn belül nem szolgál tartós gazdasági növekedéssel, és nem nyújt igazi biztonságot a terrorizmussal és a bizonytalan szomszédsággal szemben. Bizonyos, hogy a szavazópolgárok nem fognak örökre várni, mármint hogy cselekedjenek a hatalmon lévő politikusok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.