2017. március 31., péntek

CEU-BOTRÁNY: CSAK TESZTELIK, MEDDIG MEHETNEK EL?

INDEX.HU
DEZSŐ ANDRÁS
2017.03.30.



Kicsinyes bosszú, az ellenségkép fenntartása, a Trump-vezette Egyesült Államok tesztelése, egy autoriter rezsim kiépítésének egyik lépcsője, esetleg ezek egyvelege. Megpróbáltuk körbejárni, mi motiválhatta a kormányt abban, hogy nekimenjen a Soros György által alapított Közép-európai Egyetemnek, felvállalva ezzel a nemzetközi felháborodást.

Egyelőre a CEU vezetése is csak találgatni tudja, mi motiválhatta a kormányzatot abban, hogy egy olyan törvénymódosító javaslattal álljon elő, amit ha megszavaznak, akár el is lehetetleníthetnék a Soros György által alapított egyetemet, legalábbis annak magyarországi működését.

Önmagában egyébként a törvényjavaslat elvileg nem teljesíthetetlen. A CEU ugyanis két egyetem szimbiózisában működik. Az egyik a New York-i bejegyzésű Central European University, a másik pedig a budapesti bejegyzésű Közép-európai Egyetem. A két egyetem két külön jogi személy, valójában viszont egy, hiszen a CEU csak így tud amerikai diplomát is adni a hallgatóinak. A kormány tehát "csak" annyiban lehetetlenítené el a javaslattal a CEU-t, hogy - amennyiben nem felelne meg a javasolt törvénynek - megfosztaná az amerikai egyetemétől. A CEU egyik legfontosabb értéke azonban éppen az, hogy mind oktatói-kutatói, mind hallgatói számára átjárhatóságot biztosít az amerikai egyetemi rendszerrel: ezért tudnak vonzó lehetőséget biztosítani egyébként a legjobb amerikai egyetemek állásaira is pályázni képes oktatóknak, ettől lehet olyan magas szintű képzést és továbblépési lehetőséget biztosítani a hallgatóknak.

Bár a kormány már jó ideje támadja Soros Györgyöt és azokat a civil szervezeteket is, amelyek a magyar származású amerikai milliárdos alapítványának anyagi támogatását élvezik, a CEU vezetése eddig távol tartotta magát attól, hogy a kormány sorosozására reagáljon. Egyébként ezzel is éppen azt kommunikálta, hogy független az alapítótól, éppen ezért nincs mondanivalója, ha az alapítóját támadják...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.