2017. március 2., csütörtök

ELMENTEK TI A BÜDÖS FRANCBA MIND

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.03.01.


Most akkor tegyük fel, hogy ez mind nem igaz, mert ilyen nem történhet Magyarországon és szerintem kizárólag a totálbrutál bulvár és szenzációhajhász újságírók kattintásvadász erőlködése hozta össze ezt a végtelenül szomorú történetet.

Egy Bács-Kiskun megyei, Felcsút nagyságú faluban egy többgyerekes család nyomorog. A házuk még nem dőlt össze, de sürgős felújításra szorul. Ameddig felesége havi 70 ezer forintért robotol, a 34 éves családapa a 2 éves, legkisebb gyerekkel gyesen van. A család helyzete elkeserítő és kilátástalan. A férfi nehéz döntést hoz: kimegy pár hónapra dolgozni Angliába, hogy az ott megkeresett pénzből támogatni tudja a párját és a gyerekeket. János repülőre ül, ám a leszállás után nem sokkal agyvérzést kap. A második agyvérzés már a kórházban éri, ezzel be is következik az agyhalál. A család meghozza az elsőnél nagyságrendekkel fájdalmasabb döntést: Jánost lekapcsolják a lélegeztetőgépekről, szerveit pedig átültetésre ajánlják fel. Ezáltal a család mentesül az ápolás milliós nagyságrendű költsége alól, ám a hamvasztás 450 ezer forintos díját így sem tudják előteremteni. Mónika, a feleség segítséget kér, de nem jár sikerrel: sem a külügyminisztérium, sem a Vöröskereszt nem segít. Ha máig, vagy legkésőbb holnapig nem jön össze a pénz, a férfit a brit állam költségén hamvasztják és temetik el Angliában, így gyakorlatilag lehetetlenné válik, hogy maradványait valaha is haza tudják szállítani.

Még egyszer mondom: természetesen szó nincs arról, hogy a történet igaz. Ebben az országban egyrészt nincsen nyomor, nincsenek nélkülöző családok, főleg olyan kisgyerekes családok nincsenek, amelyeknek a napi túlélés gondot okoz. Igaz, hogy 47 ezerből is meg lehet élni havonta, de nincs élő ember, aki mindössze 70 ezer forintból kell eltartsa a családját. Következésképpen az is teljesen hihetetlen, hogy egy 34 éves, még bőven fiatalnak számító családapa – feleségét és gyerekeit hátrahagyva – külföldre kényszerüljön munkát vállalni. Az egyre erősödő Magyarországon csak az nem kap munkát, aki nem akar. Az nem eszik, aki nem éhes, és az lesz hajléktalan, aki így szeret élni.

Aki meg mégis kalandvágyból kitántorog, annak – jut is eszembe – egyetlen oka lehet erre:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.