2017. március 17., péntek

"ELŐKÉSZÍTŐ ELJÁRÁS", AVAGY BŰNÖZŐVÉ TEHETNÉNEK BÁRKIT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2017.03.17.


Szemforgató módon csak „előkészítő eljárásnak” titulálja az Igazság(?)ügyi Minisztérium új törvénymódosítási tervezete pakkjában azt: a Nagy Testvérnek a parlamenti többség közreműködésével és a bírósági út megkerülésével korlátlanul szabad kezet kíván adni a Nemzeti Együttműködés Rendszere az emberek, az állampolgárok titkos megfigyeléséhez. Küszöbön áll a totális diktatúra?


Már a bűncselekmény legcsekélyebb gyanúja sem lenne szükséges a lehallgatáshoz – írja cikkében (a Magyar Nemzetben) Fekete Gy. Attila a minisztériumi elképzelésben szorgalmazott, úgynevezett előzetes felderítésről. Magyarán: lehetővé tennék, hogy a rendőrség, a nemzetbiztonság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az ügyészség emberei bárkit, bármikor, minden bűncselekményi gyanú nélkül is szabadon „lehallgassanak, hogy titkos megfigyelés célpontjává váljon, vagy hogy tudta nélkül felbontsák és elolvassák a leveleit, távollétében átkutassák a lakását, kocsiját”.

Ideológiát is gyártottak a tervezett állami túlhatalmi beavatkozáshoz: „Az új törvény ezen megoldása lehetőséget teremt az eddig kizárólag a nyomozásra feljogosított szervek által és a rájuk vonatkozó törvények alapján a bűncselekmények gyanújának megállapítása előtt végezhető felderítésre, ezzel a valós idejű büntetőeljárás folytatására ösztönözve az előzetes felderítést végző szerveket” – áll az előterjesztésben. A tervezet magyarázata szerint „a bűnmegelőzést olyan bűnügyi hírszerző tevékenységként határozza meg, amelynek a tárgya nem egy bűncselekmény, hanem a Magyarország társadalmi rendjét veszélyeztető bűnözés”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.