2017. március 31., péntek

HA ETTŐL A FILMTŐL SEM ESIK MEG A SZÍVED A MENEKÜLTEKEN, AKKOR PSZICHOPATA VAGY

ÁTLÁTSZÓ - VIDEÓ BLOG
Szerző: PLT
2017.03.31.


Releváns és aktuális dokumentumfilmet sugárzott az HBO nemrég. Az ausztrál menekültpolitikát humanitárius, jogvédő szemszögből bemutató Chasing Asylum megdöbbentő párhuzamokat villant fel a magyar helyzettel. Egyáltalán nem igaz, hogy “a művelt Nyugat” soha nem tenne olyat, mint a kerítésépítő, egyetlen menekültet befogadni sem akaró NER. Merthogy tesz – s jóval régebb óta, mint Orbánék.

Az ausztrál kormány az utóbbi években folyamatosan szigorított az Indonézia felől hajóval érkező menedékkérők kezelésén. Már nem engedik az ötödik kontinens földjére lépni őket. 2013. július 19. után a befogadásért folyamodók őrzött táborhelyeken kerülnek elhelyezésre Ausztrália felségterületén kívül, a Pápua Új-Guineához tartozó Manus-szigeten, illetve a Nauru Köztársaság szigetállamában.

Ezek lényegében sátor-, és konténervárosok, ahová ezreket zsúfoltak be. Eme létesítményekbe újságírók nem mehetnek be, ott felvételt készíteni tilos. Csak illegálisan bejuttatott rejtett kamerával tudtak a mű készítői videóképet rögzíteni. Valamint a személyzet korábban ott dolgozó, ám a körülmények, a bánásmód miatt felmondott tagjainak nyilatkozataiból állt össze a kép.

A rendelkezéseket előterjesztő, illetve végrehajtó politikusok közül senki nem volt hajlandó interjút adni.

Vannak olyan menedékkérők, akik több mint egy éve vannak a magas kerítésektől övezett, biztonsági őröktől nyüzsgő, katonai börtöntáborra emlékeztető objektumokban. 2175 főt tartottak a film készítése idején e helyeken. A személyzet egykori tagjainak nyilatkozataiból kiderül, hogy gyakori az öncsonkítás és az öngyilkosság.

A fogvatartás körülményeit direkt úgy alakítják, hogy az illetőket mihamarabbi távozásra bírják. A táborszemélyzet zömében képzetlen emberekből, jelentős részben diákokból, nyugdíjasokból állt, akik még soha nem dolgoztak ilyen területen. A koldusszegény törpeállamok vezetésének dollármilliárdnyi nagyságrendű összeget adott az ausztrál kormány, hogy átvegyék menekülteket. Az itt tartózkodás határozatlan idejű, nincs semmiféle határideje a kérelmük elbírálásának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.