2017. március 29., szerda

HADÜZENET A CEU ELLEN - ORBÁN ÖNMAGÁT LEPLEZI LE . NEMZETKÖZI SAJTŐSZEMLE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.29.


New York Times/Washington Post/ABC News/FoxNews/AP

Szinte az összes jelentős amerikai sajtóorgánum átvette a hírt, miszerint a Közép-Európai Egyetem rektora szerint lehetetlenné tenné a Soros György által alapított CEU működését, ha jelenlegi formájában hagynák jóvá a felsőoktatási törvény módosítását. Ignatieff tárgyalásokat javasolt a kormánynak, hogy az intézmény fennmaradhasson. A tervezett változtatások értelmében az egyetem köteles volna New York államban is iskolát nyitni, miután ott is akkreditálva van. Azon kívül a jövőben nem alkalmazhatna munkavállalási engedély nélkül nem uniós polgárokat és módosítania kellene a nevét. A jelentés hozzáteszi, hogy a populista Orbán Viktor egykor maga is Soros-ösztöndíjas volt, ám immár azzal vádolja az emberbarát milliomost, hogy az beleavatkozik a magyar belpolitikába és Európába csábítja a migránsokat. Amúgy Magyarország éppen tegnap szigorította meg a menedékjogot és keményebben akar fellépni az üzletember által támogatott civil szervezetek ellen is. Szintén bírálja a strasbourgi emberi jogi bíróság legutóbbi ítéletét két bangladesi menekült perében, amelyben a részben szintén Soros által finanszírozott Helsinki Bizottság képviselte a sértetteket.

New York Times/Reuters


Varsói találkozójuk után úgy nyilatkoztak a visegrádi államok vezetői, hogy nem hagyják zsarolni magukat Brüsszel részéről, amiért nem csatlakoznak több ezer menedékkérő áttelepítéséhez. A négyek szerint szuverén joguk eldönteni, hogy miként kezeljék a migránskérdést. Előzőleg uniós illetékesek arra figyelmeztettek, hogy enyhíteni kell a Görögországra és Olaszországra nehezedő nyomást, ezért a közösen hozott döntés értemében át kell venni tőlük a szóban forgó 160 ezer embert. Nyugati politikusok egyúttal egyetértettek azzal, tegyenek lépéseket mindazon tagok ellen, amelyek nem kívánnak menekülteket befogadni, ideértve az anyagi támogatások megvonását. A varsói csúcs házigazdája, a lengyel kormányfő ezzel szemben úgy ítéli meg, hogy elbukott az EU jelenlegi migrációs politikája.

FT

Magyarország egész Európa számára mintaértékűnek tartja az új menekülttáborokat, Orbán Viktor azt mondja, hogy ezek nem zárt létesítmények, mert bárki visszamehet - Szerbiába. A határon közben rabok építik a 2. kerítést, vagyis a zár kettős lesz. Akik a szigorúan őrzött konténertelepekre kerülnek, köztük kísérő nélküli fiatalkorúak, tehát minden menedékkérő, nem fellebbezhetnek az őrizetbe vétel ellen. Az új szabályozás még tovább szigorít Európai legkeményebb menedékrendszerén. A kormány arra hivatkozik, hogy Európa külső határait védi az inváziótól. Emberi jogi szervezetek viszont meg vannak döbbenve, ám ezúttal a többi tagállam hallgatólagosan elfogadna az intézkedéseket. A vezetők lehalkították a keményvonalas magyar bevándorlási politika bírálatát, mert a szélsőjobb Európa-szerte támad a hagyományos pártok ellen. Brüsszelben már egy éve zajlik a szerződésszegési eljárás a magyar kormány ellen, de büntetést mindeddig nem szabtak ki. Idáig egyedül Svédország emelt szót a menekültekkel szembeni magyar bánásmód miatt. Megfigyelők szerint a visszafogott hang azt a felismerést tükrözi, hogy nem sok értelme van nyilvánosan ostorozni Orbánt, aki bebetonozta magát Magyarországon – a többi közt a liberális elit, a globális pénztőke és az EU-bürokraták ellen meghirdetett harccal. Szerinte ugyanakkor most már többen is követik a magyar példát. Egyébiránt az új rendszerben nagy valószínűséggel elutasítják a kérelmek döntő többségét. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól viszont csaknem 100 %-ig biztos abban, hogy az új törvény sérti az uniós előírásokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.