2017. március 23., csütörtök

HAGYJUK AZ ORBÁN-FÉLE BONSZÁJ-AUTOKRATÁKAT! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.03.23.


Süddeutsche Zeitung

Az unió fokozni kívánja a nyomást Magyarországra és Lengyelországra, ezért azt várja, hogy a tagok az eddiginél határozottabban lépjenek fel a két kormánynál az olyan európai értékek védelmében, mint a demokrácia és a jogállamiság. Erről a Bizottság alelnöke beszélt a lapnak adott interjúban. Timmermans szerint többet kell vitázni Orbánnal és Kaczynskival, mert a többieknek világossá kell tenniük, hogy ezek az értékek nem egyszerűen díszítést jelentenek a virágcsokron. Hogy ezt meg tudják velük értetni, ahhoz nem elegendő a Bizottság, itt van felelőssége a többi tagországnak is. A politikus hozzátette, hogy szükség esetén bevetik az EU rendelkezésére álló eszközöket, további lépéseket azonban csakis a tagokkal együtt lehet tenni, azaz meg kell szerezni az Európai Tanács támogatását. A témát a testület napirendjére kell tűzni, mert ha konkrét a probléma, arról konkrétan kell beszélni. A lap magyarázatként hozzáteszi, hogy mind a magyar, mind a lengyel kormány nemzeti felfogású és szembehelyezkedett a demokrácia liberális értelmezésével.

Spiegel

A Bizottság alelnöke elismerte, hogy hiábavaló volt a jó egy éven át húzódó jogállamisági eljárás Lengyelország ellen, Varsó csak még inkább megkeményítette álláspontját. Az EU ezért a tagállamokhoz fordul segítségért, és úgy gondolja, hogy ezek után a Tanácsnak kell megpróbálkoznia a demokratikus vívmányok védelmével. A politikus az Európai Parlament Bel- és Igazságügyi Bizottságában kifejtette, hogy először az illetékes minisztereknek kellene megvitatniuk a helyzetet, miután a lengyeleknél egyre erősebb a rendszerszintű fenyegetés a jogállam ellen. Ha a Tanács napirendjére tűzi a kérdést, az fokozza a nyomást a Jog és Igazságosságra. Azt azonban nem tudni, hogy a lengyelek mennyire ijednek meg a fenyegetéstől, illetve hogy más tagállamok mennyire akarják elmérgesíteni a viszonyt Varsóval, amikor az uniónak amúgy is van épp elég gondja.

A jelek arra utalnak, hogy a PiS kemény marad, ez esetben fel lehetne függeszteni az ország szavazati jogát a közösségben, csak éppen Orbán Viktor már értésre adna, hogy megtorpedózná a döntést. De előtte – szintén a 7-es paragrafus értelmében – ki lehetne mondani, hogy fennáll az alapértékek súlyos megsértésének veszélye, ehhez már négyötödös többség továbbá az Európai Parlament jóváhagyása elegendő volna. Egy ilyen lépés súlyos kudarc lenne Varsó számára, hiszen azt jelentené, hogy a tagok nagy többsége szembefordul vele. Timmermans azonban óv a 7-es cikkely alkalmazásától, mert azzal várhatóan nem érnének el semmit. Ezért szerinte érdemesebb volna az ügyet a Miniszteri Tanács elé vinni, hogy az valljon színt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.