2017. március 9., csütörtök

HOGYAN ADJUNK TAO-TÁMOGATÁST?

ALAPBLOG
Szerző: NAPI FÉNY
2017.03.09.


Jelentős korszakát éljük a társasági adóból adható támogatásoknak, azonban ezek szabályozása rendkívül összetett. Sok a kivételes eset, a külön-külön csak egy-egy támogatási ágról készült tájékoztató, és az adótörvényektől megszokott végtelen jogi szakszöveg. Tehát, íme hiánypótlásként az extra rövid összefoglaló (szigorúan nem használva a jogilag helytálló 10 szavas megnevezéseit egy-egy adónemnek vagy támogatási célnak).

Miképpen döntsük el, milyen módon és kinek adunk támogatást, ha az anyagiak is számítanak a mérlegelésünkben? Ez egy ritka kérdés, hiszen szinte mindenki annak ad támogatást, akit szeret vagy egyáltalán ismer. Pedig három célból és kétféle támogatási formából választhatunk. Előadó-művészet, film, látványcsapatsport. Valamint közvetlenül utalt támogatás (kötelező „kiegészítő támogatással”) vagy a NAV-hoz beutalt adóból történő rendelkezés.

És akkor következzék a mai bejegyzés lényege! Vagyis, hogy melyik mekkora nyereséget hoz (megspórolt adó vagy adójóváírás formájában) a támogatási összegre vetítve:
  1. Közvetlenül utalt előadó-művészet, film vagy sport: 2,25%,
  2. NAV-on keresztül nyújtott sport: 6,4969%,
  3. NAV-on keresztül nyújtott előadó-művészet és film: 7,5%.
Ha ezek mind egyszerűen államilag garantált, azonos tulajdonságú befektetések lennének, akkor könnyű dolgunk lenne, hogy a 3. pontot válasszuk magunknak. A döntés azonban ennél összetettebb. Ugyanis, az 1. pont szerint átutalt támogatásunk adókedvezménynek számít, tehát lecsökkenti a fizetendő adónkat, és egyben a jövő évi adóelőlegünket is. Amennyiben olyan cég számára hozunk döntést, amelynek jövőre jóval kisebb nyeresége várható, mint idén, vagy nagyon fontos a likviditása, akkor kézenfekvő az 1. megoldást választanunk. Ugyanakkor a 2. megoldás esetén a támogatásunk egy részére szponzori szerződést köthetünk, tehát reklámfelületet kapunk érte sporteseményeken. Ez is egy további haszon. Mérlegeljünk hát mindezek alapján!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.