2017. március 28., kedd

JOGERŐSEN STRÓMANOZHATJA LE MÉSZÁROS LŐRINCET AZ EGYÜTT HONLAPJÁN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.03.28.


Előbb konkrét visszaélésekről beszéltek az M4-es autópálya-építés miatt, aztán mégsem találtak semmit; furcsa körülmények között került a Monsantóhoz egy bábolnai föld; pofátlanul alacsony áron adta bérbe a Quaestort felszámoló állami cég az ETO Park Hotelt.



Ezekről ne maradj le!


Blöffölt a Közbeszerzési Hatóság az M4-es autópálya-építés körül feltárt jogsértésekről (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc másodfokon is pert vesztett a strómanos perében (Index)

Nehézfiúk a bábolnai földügyben (MNO)

Ha van 3 perced:

Blöffölt a Közbeszerzési Hatóság az M4-es autópálya-építés körül feltárt jogsértésekről
Tavaly április 11-én jelentette be a Közbeszerzési Hatóság, hogy különböző gyanúokok miatt vagy fél tucat ügyben büntetőfeljelentést tett az illetékeseknél. Néhány nap múlva konkrétan meg is nevezték az M4-es autópálya-projektet, ahol súlyos visszaéléseket és offshore-cégeket találtak. Közel egy évünkbe telt, mire megszereztük a Közbeszerzési Hatóságból a feljelentésre vonatkozó adatokat. Ezekből az látszik, hogy a Hatóság blöffölt: az Európai Bizottság által megfogalmazott kartellgyanú ellenére a 100 milliárdos projektben valójában nem találtak semmit. (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc másodfokon is pert vesztett a strómanos perében
2016-ban az Együtt egy közleményben Orbán Viktor strómanjának nevezte Mészáros Lőrincet, aki ezt követően sajtó-helyreigazítási pert indított a párt ellen. A pert most másodfokon, jogerősen is elbukta, mert a bíróság szerint az Együtt honlapja nem minősül sajtóterméknek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy újság is nevezheti strómannak Mészáros Lőrincet. (Index)

Nehézfiúk a bábolnai földügyben
Az állam – a témában jártas személyek szerint – egy 1 milliárd forintos ügylet során előbb egy magánszemélynek adott el földet, majd ő továbbadta a telephelyét bővítő Monsanto Hungária Kft.-nek. A tranzakcióban felmerült a volt államtitkár, a bábolnai kötődésű Poprády Géza neve is, aki a földet továbbadó magánszemélyhez, Bernáth Istvánhoz köthető. Poprády és Bernáth a kilencvenes években együtt dolgozott a Bábolna Rt.-nél, Bernáth egykori beosztottja, Borsfai Attila pedig már az ügylet megkötése idején is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet régióvezetője volt. (MNO)

Ki ad 890 millió forintot 24 millióért? Persze, hogy a Quaestor-cég állami felszámolója

Mindössze kétmillió forint havi bérleti díjért adta ki az ETO Park Hotelt a tulajdonos Quaestor-cég állami felszámolója 2015-ben – értesült az Átlátszó. Ez a legóvatosabb becslések szerint is százmilliós nagyságrendű ajándékpénz évente a bérlőnek. A bérlő Service 4 You korábban szintén felszámolás alatti turisztikai céggel kötött üzlet révén került a hírekbe. Akkor a kehidakustyáni wellness-komplexum, a Club Kehida működtetését vette át, miközben az üdülési jogosultak attól tartottak, hoppon maradnak a felszámolásban. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

A megismételt eljárásban született ítélet szerint nem sikkasztás
, hanem csalás volt a Kulcsár-féle brókerbotrány. (Átlátszó)

Nem tud arról Aba Botond
, hogy lett volna korrupció a 4-es metró beruházása során; a BKV volt vezérigazgatója vagyonosodási vizsgálatot is indítana maga és családtagjai ellen. (Index)

A Roma Koordinációs Tanács ülésén a Pesti Vigadóban ott volt mindenki, aki a roma felzárkóztatásban kormányzati szinten számít, de a korrupciós ügybe keveredett Farkas Flórián miniszterelnöki biztos nem. (24.hu)

Oroszország és Fehéroroszország mutatja az utat:
hagyjuk már ezt a szépelgő emberi jogi handabandát! (444)

Jól indul az év a Parragh-házaspárnak. Néhány napja lett az MNB Monetáris Tanácsának tagja Parragh Bianka, Parragh László pedig a most megalakult Nemzeti Versenyképességi Tanácsba kapott mandátumot. (Átlátszó)

Többek között egy 320 ezer forintos faliórát vett Gaskó István
a vasutas szakszervezeti tagok pénzéből, de egyedi tárgyalóasztalokra is futotta. (Blikk)

Második lett az Átlátszó az újságíróknak szóló hackathonon
, egy oktatásról szóló adatábrázolási projekttel.(Átlátszó Adatújságírás)

A bíróság elutasította Tarsoly Csaba Magyar Nemzeti Bank elleni keresetét, amelyet azért indított, mert szerinte a jegybank jogtalanul szabott ki rá 20 millió forintos bírságot. (24.hu)

A rendszerváltás óta eltelt lassan három évtized óta nem hogy nem zárkóztunk fel a Nyugathoz, de az érdemi jóléti megerősödés is elmaradt. Mi ennek az oka? (Slejm)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.