2017. március 3., péntek

KERESZTÉNYI VILLANYPÁSZTOR A MENEKÜLTEK ELLEN - ORBÁN ÉS PUTYIN VISSZAKÖSZÖN ANKARÁBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.03.


New York Times/Reuter

1. A hírügynökség megtudta, hogy a kormány a tervek szerint a jövő héten nyújtja be a javaslatot a civil szervezetek működéséről, ami fokozza az aggályokat, hogy lecsap a neki ellentmondó csoportokra. Miután pl. Németh Szilárd arról beszélt, hogy ki kell söprűzni az országból bizonyos, külföldről támogatott NGO-kat, ez felerősítette a félelmeket, hogy akkor rendőri erőkkel megint előveszik ezeket a nem kormányzati szervezeteket, ahogyan az az Ökotárssal is történt. A Társaság a Szabadságjogokért szerint az igazságügyi miniszter azt közölte, hogy a tervezet nem túlzottan korlátozó, illetve hogy az ilyen NGO-k már közzé tették a legtöbb adatot, amire a hatalom igényt tart tevékenységükkel kapcsolatban. Egészen pontosan azt kívánja rögzíteni, hogy mennyi pénzt kapnak idegen forrásból. Kapronczay Stefánia, a TASZ elnöke emlékeztetett arra, hogy ők minden évben kihozzák, honnan érkezik anyagi segítség, és hogy azt mire költik. Meg hogy mennyi a vezetők fizetése. Bírálók azonban attól félnek, hogy az indítvány átveszi az orosz megszorításokat, bár ezt hivatalos körök cáfolták.

2. Egy brüsszeli diplomata azt mondta, hogy egy ponton brutális nyíltsággal a magyarok és a lengyelek értésére kell adni: jön a büntetés, ha továbbra is elutasítják a menekültek befogadását. A hírügynökség szerint az év közepe táján következhet be, mert akkorra Berlin és Brüsszel is végleges egyezséget akar, és ebben támogatja őket a két frontállam: Görögország és Olaszország, illetve Svédország, amely a németeken kívül ugyancsak sok embernek ad menedéket. Egyébként idáig csupán nem egészen 14 ezer embert telepítettek át görög és olasz földről a tervezett 160 ezerből, pedig a határidő szeptemberben lejár. Közben az Amnesty International bírálta a Bizottság tervét, hogy a tagok az eddiginél jóval több olyan migránst vegyenek őrizetbe, akinek elutasították a kérelmet, nehogy azok a tényleges kiutasításig kereket tudjanak oldani. Az EU úgy számol, hogy egymilliós tömegről van szó, de közülük csak egyharmad esetében folynak az előkészületek a kitoloncolásra. Az illetékes biztos azt is hangsúlyozta, hogy az érintetteket nem olyan körülmények között kell tartani, mintha koncentrációs táborban lennének. Avramopulosz ugyanakkor azt közölte, hogy ezekbe a létesítményekbe kiskorúakat is be lehetne zárni, ezt az Amnesty International sokkolónak értékelte.

Time

A helyszíni tudósítás úgy mutatja be Ásotthalmot, hogy ott betiltották a meleg propagandát, mert a település menedéket akar nyújtani a szélsőjobbos nyugatiaknak, akiknek elegük van a multikultiból. Olyannyira, hogy a rendőrség a nemrégiben hozott helyi rendelet alapján már be is idézett egy fiatal nőt, amiért az nemrégiben több tucat társával együtt tüntetésen tiltakozott a faluban az emberi jogok megsértése ellen. A hatóságok a helyszínen készült felvételek alapján azt akarták, hogy nevezze meg a társait. A szélsőséges polgármester, Toroczkai László által elfogadtatott előírást az Alkotmánybíróság várhatóan elutasítja, mert hogy az alaptörvényellenes, de ettől novemberben már életbe lépett. A kormányfői hivatal azt közölte a lappal, hogy a helyi elöljáróságok ugyan hozhatnak saját határozatokat, de változatlanul érvényesek az LGBT-közösség védelmében hozott jogszabályok. Az Alkotmánybíróságnak május végéig kell döntést hoznia az ásotthalmi ügyben.

Die Presse


A Közép-Európai Egyetem egyik professzora arra figyelmeztet, hogy Közép-Európa nem egyenlő a visegrádi csoporttal, és ugyan Ausztria történelmi okokból helyesen cselekszik, amikor a térség felé tapogatózik, csak éppen téves a politikai indíték. Anton Pelinka, aki Thomas Köhlerrel együtt írt vendégkommentárt, rámutat, hogy a menekültválság tanúsága szerint a régió érintett államaiból éppen a tolerancia és szolidaritás hiányzik, noha arra saját maguk számára igényt tartottak az uniós belépéskor. A már nem létező Vasfüggöny árnyékában errefelé egyre inkább gyökeret vertek a nacionalista mozgalmak, amelyek először burkoltan, majd mind nyíltabban ellentmondtak az európai szellemnek. Visegrád a régi-új bezárkózás szinonímája lett, a Nyugattal szemben, a földrész kellős közepén.

Amit az egykori ellenzékiek, mint Havel vagy Mazowiecki kigondoltak, azt most szépen elnyomják az olyan populisták, mint Orbán, Kaczynski, Zeman és Fico, és ily módon félelmeket szolgálnak ki. Nem meglepő, hogy a nemzeti mondandó továbbra is az áldozatszerepre épít, legyen szó Mohácsról, vagy Trianonról. Vagyis hogy rögzüljön: itt bizony teljesen igazságtalan diktátumról van szó. Ebből következik azután az áldozati szerepkör a magyarok, lengyelek és a többiek számára. Ausztria az elmúlt évtizedekben elmulasztotta, hogy kiépítse az együttműködés infrastruktúráját Közép-Európával. Nem alakított ki stratégiai szövetségeket, de nem kétséges, hogy a jövőben a térség felé kell fordulnia. Éspedig az „Egység a sokszínűségben“ európai elve alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.