2017. március 27., hétfő

MEGSZÓLAL A SÁTÁN MAGYARORSZÁGI HELYTARTÓJA

INDEX.HU
Szerzők: MIKLÓSI GÁBOR - JANECSKÓ KATA
2017.03.27.


A sorosozás közepette idáig jobbára csöndes Nyílt Társadalom Alapítvány most jutott el odáig, hogy kiáll beszélni, mert a Soros György pénzéből működő, magát unalmas ügyintézőnek tartó alapítványnál kezdik úgy érezni: a kialakult helyzet már az egész civil szektort fenyegeti. Tényleg fel akarják-e számolni a nemzetállamokat? Mi a gondjuk a civilek vagyonnyilatkozat-tételével? Mit a sorosbérencezés hatása? Goran Buldioskival, az OSF európai igazgatójával és Nizák Péterrel, a közép-európai program vezetőjével átláthatóságról, nemzeti értékekről, Sorosról és az ellenük indult kormányzati kampányról beszéltünk.

Ezt az interjút az OSF kezdeményezte. Mióta a kormány rászállt Sorosra és az általa támogatott szervezetekre, próbáljuk önöket vagy Soros Györgyöt reakcióra bírni, mindhiába. Történt valami, amiért most bejelentkeztek?


Goran Buldioski: Különbséget kell tennünk Soros György és az OSF között. Soros rendszeresen megnyilvánul, amiről az európai média rendre beszámol. Az OSF csendben maradt, mert mi az adományozás unalmas ügyintézői vagyunk.

De történt valami változás, hogy most mégis itt vagyunk?


GB: Kormányzati tisztviselők sokat beszéltek a civil szektor jogi megrendszabályozásáról, és elhangoztak bennünket mint alapítványt és az alapítónkat érő, pr-jellegű támadások is. Azt gondoltuk, hogy talán jobb megválaszolni ezeket az állításokat és elmagyarázni, hogy mit csinálunk Magyarországon és a régióban.

Nizák Péter: A kormányzati kampány súlyos következményekkel jár ezekre a civil szervezetekre nézve, árt a jó hírnevüknek és nehezíti a munkájukat, sőt, az egész civil szektorét.

A civil szektor és a szervezetek nem elég erősek ahhoz, hogy megvédjék magukat? Szükség van ehhez az OSF-re?

NP: Szerintem fontos a mi oldalunkról megvilágítani ezt a jelenséget. De a magyar civil szervezetek megpróbálták megvédeni magukat. Több mint száz szervezet írta alá azt a közleményt, nyílt levelet az ország minden részéről, ami tiltakozik a negatív kampány és a tervezett törvény ellen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.