2017. március 29., szerda

ÓRIÁSI SZÜKSÉG LENNE EGY ÁLLAMI BÉRLAKÁSÉPÍTÉSI-PROGRAMRA - EGYEDÜL CSAK A FIDESZ NEM MUTAT RÁ HAJLANDÓSÁGOT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.03.29.


Még az Orbánék által barkácsolt Alaptörvényben is szerepel a lakhatási jog, igaz, ennek a biztosítására csupán „törekednie” kell az államnak. A szakértők egybehangzó véleménye szerint szükség lenne egy állami bérlakásépítési-programra. A kormány azonban egyelőre semmilyen jelét nem mutatja annak, hogy belátható időn belül szándékában áll támogatni a szociális bérlakások tömeges építését. Az ellenzéki pártok terveiben már szerepel valamilyen szociális bérlakásprogram elindítása, sőt, egyesek már a gyakorlatba is átültették elképzeléseiket.

Kellene egy állami bérlakásprogram
Továbbra is szükség lenne egy átfogó kormányzati bérlakásépítési-programra, mert egyre szélesebb idehaza az a társadalmi réteg, amely nem képes magának saját tulajdonú otthont vásárolni, még kormányzati támogatással sem, ugyanakkor nem tudja megfizetni a lakáspiacon lévő albérletek egekbe szökő díjait sem – nyilatkozta az MNO-nak Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület ügyvezetője.
Évek óta szakmai konszenzus van abban, hogy Magyarországon átfogó, államilag finanszírozott önkormányzati szociális bérlakásprogramra lenne szükség. A fővárosi és nagyvárosi albérleti díjak a lakáskínálat szűkössége miatt szinte megfizethetetlenek, a fiatalok tömegei a lakhatási krízis okán is a külföldi munkavállalást választják. A hazai lakhatási szegénység felszámolásában, a hajléktalanság megelőzésében rengeteget segítene a szociálisbérlakás-programok indítása. A helyzet azért is bosszantó, mert például a fővárosban sok lakás – többségükben magáningatlan – üresen áll. A KSH 2015-ös lakásfelmérése alapján a budapesti lakások 6,5 százaléka nem lakott, ami hatvanezer lakást jelent. Ebből harmincezer lakás tartósan (egy évnél hosszabb ideje) üres.
Egy állami bérlakásprogram felgyorsítaná a hazai lakásállomány megújulását is, állítják szakértők. Erre szükség is lenne, hiszen az épületek jelentős hányadának állapota már most sem megfelelő, a hazai otthonok hetven százaléka felújításra szorulna. Emellett az eddigi 8-10 ezer körülivel szemben évente 40-45 ezer új otthon átadására lenne szükség ahhoz, hogy százévente megújuljon a mintegy 4,4 milliós magyar lakásállomány, s ezáltal legalább a mostani szinten maradjon az otthonok műszaki állapota Szakértői becslésekből az is kiderül, hogy évi tízezer lakás felépítése mintegy 44 ezer embernek adna munkát. Jelenleg legalább évi 30 ezer otthon felépítése hiányzik a lakásállomány megújulásához. Ez több mint 120 ezer új munkahely megteremtésének a lehetőségét jelentené  – írja az mno.hu..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.