2017. március 29., szerda

PÁRTFOGLALÁS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOG
Szerző: Tarski
2017.03.29.



Régi igazság az, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Különösen igaz ez a politikában, ezért terjedhetett el az egyszemélyi vezetés módszere, ahol egy kiválasztott politikus egy személyben határozza meg a közösen megjelölt politikai célok végrehajtásának útját, módját. Ha elég hatékony akar lenni egy párt, akkor nem is tehet mást, mert az egyszemélyi vezetés alkalmazása biztosíthatja a célok elérését, ha egyéb más zavaró tényezők nincsenek. Ettől eltérő esetekben megjósolható a bukás, vagy a káosz kialakulása.

Ma a balliberális oldal is abban a helyzetben van, hogy meghatározza azt a közösen elfogadott politikust, aki majd elvileg győzelemre vezetheti a baloldali ellenzéket. Az MSZP szerintem jól döntött akkor, amikor Botka Lászlóban jelölte meg az erre alkalmas személyt. Valójában nem is jöhetett más szóba, mert csak a szegedi polgármester volt annyira hiteles politikus, aki mögé felsorakozhatott a kormányváltásban reménykedő balliberális oldal. Csakhogy Botka alapeszméje az volt, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül, de a DK választóival mérkőzik meg a győzelem érdekében. Ebben is volt némi ráció, mert a volt miniszterelnök népszerűsége hosszú ideje a mélyponton volt, ami azt vetíthette előre, hogy vele bizonytalanná válhat a győzelem. Ekkor hirdették meg azt a verziót, hogy Gyurcsányt leválasszák a hívőiktől, és a DK támogatóit felsorakoztatják az MSZP választói mellé. Csakhogy menet közben kiderült, ami várható is volt, hogy a DK szavazói nem hagyják el a vezérüket, és inkább indulnak külön, de Gyurcsánnyal, mintsem cserben hagyják a pártelnököt. Az MSZP újabb verziója ezt követően alakult ki, amelyet nemrégiben Molnár Gyula pártelnök fejtett ki. Eszerint a DK választói közül 200 ezret akarnak átcsábítani az MSZP szavazói mellé.

Ez már aztán tényleg kicsapta a biztosítékot Gyurcsánynál is. Az egyik baloldali orientációjú rádiónak adott interjújában azt állította, hogy el akarják foglalni a pártját, és őt magát pedig politikailag akarják megölni. Súlyos vád ez, de tényleg ez lenne a vége annak, ha az MSZP-nek sikerülne a DK választóinak egy részét átcsábítania. Pedig ha jobban belegondolunk, akkor Molnár Gyulának sokban igaza volt. Mivel sem Botka, sem az MSZP nem kíván változtatni a korábbi álláspontján, ezért a DK szavazóinak kell meggondolnia azt, hogy kockára teszik-e a választási győzelmet csupán azért, hogy lojálisak maradjanak Gyurcsányhoz. Súlyos döntés lesz ez is, de valamikor mégis meg kell hozniuk a DK szimpatizánsainak, mert a választás során csak egy pártra és csak egy jelöltre lehet majd szavazni. Márpedig a jelek szerint nem lesz közös pártlista, legfeljebb néhány személyben megegyezhetnek az egyéni választókörzetek tekintetében. Ilyen helyzetben pedig nagyon is előfordulhat az, hogy a DK tábora, amelyik már most egyre csak fogy, tovább fog csökkenni és az MSZP lesz a 2018-as választás baloldali ellenzéki győztese. Ebben az esetben pedig szinte fölöslegessé válhat magának a Gyurcsány pártnak a további működtetése is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.