2017. március 23., csütörtök

PIHENNI VAGY NEM PIHENNI? - LAZÍTANI? KINEK VAN ARRA IDEJE?

LÉGY JOBB MINDHALÁLIG BLOG
Szerző: laller
2017.03.21.


„Aki egy életen át hajszolja magát, csak a halálát hajszolja.” (José Narosky) 

Rohanni menő. Hajszolni a sikert nagyon menő. Állandóan elfoglaltnak, elérhetetlennek, zsúfoltnak lenni igazi menőség. Végül majd az egészségünk lesz erre az egészre rámenő. Harmatgyenge buta szóvicc, de a hajszolt életmód már koránt sem az. Miért kéne, hogy komolyan vegyük a pihenést?

Már Hofi is dalba foglalta, hogy "próbálj meg lazítani". Ha nem vesszük komolyan ezt a javaslatot, kiégünk, kimerülünk. De nagyon. Korunk népbetegségévé vált az úgynevezett menedzser betegség, amely a krónikus stressz fennállásának köszönheti létét, és nem csak a menedzsereket fenyegeti. Az állandó nyomás, a folytonos stressz, a minél többet, minél kevesebb idő alatt, és minél kevesebb emberrel, a teljesítmény fokozása, a csak még ezt is csináljuk meg mentalitás előbb-utóbb visszaüt. Tudom, az a lovat terhelik meg, amelyik húz, és ha egyszer már elcígőlte a szekeret, akkor legközelebb még jobban megpakolják, ám a terhelhetőségünk véges. Nagyon erős szervezetünk van, sok mindent el lehet vele végeztetni, de hosszútávon soha nem büntetlenül. A magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri panaszok, a korai szívinfarktusok mind, mind a túlhajszolt életformánk jussai. Köztudott, hogy az egészségnek nincs értéke, hisz a legtöbben alapból rendelkezünk vele. Akkor válik értékessé, amikor elveszítjük. Akkor viszont nagyon. Edward Stanley megfogalmazásában; „Akik úgy vélik, hogy nincs idejük a testmozgásra, azok előbb-utóbb kénytelenek lesznek időt találni a betegségre.”. Szabjunk határt, mi, mennyit ér a számunkra. Például mit ér a saját egészségünk?

Tervezzük meg a pihenésünket.
Sokan csak az évenkénti egy nagy nyaralást tervezik, de azt már hónapokkal az aktualitása előtt. Ideálisan évenként legalább 3-4 alkalom lenne normális a kikapcsolódásra. Ebben benne van 1-2 hosszú hétvége és 1-2 hosszabb időintervallum, amikor regenerálódunk. Kell időt szakítanunk a családdal együtt töltött és a gyerekek nélküli lazításra is. Különben elbúcsúzhatunk az építő párkapcsolattól. Bármennyire szeretjük a gyermekeinket, nem telepedhetnek rá az életünk minden pillanatára. Nem azzal teszünk jót nekik, ha végletesen alárendeljük magunkat kis életüknek, hanem ha felelősen példát mutatunk neki, akár abból is, hogy az anyunak és az apunak is jár egy kis privát kimenő. Az egészséges családi élet minden családtagnak biztosítja a fontosság és törődés érzését.

Érdemes előre kalkulálni a kisebb ejtőzéseinkkel is. Váljon ez az életforma heti vagy napi rutinunkká. Kate Middleton szerint ugyanis; „Ha folyamatosan keményen hajszoljuk magunkat anélkül, hogy egy kicsit is lazítanánk, az ugyanolyan, mintha autót vezetnénk, és sosem töltenénk meg a tankot. A pihenés fontos, és minél elfoglaltabbak vagyunk, annál nélkülözhetetlenebb.”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.