2017. március 12., vasárnap

SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.12.



Le Monde

A Human Rights Watch igazgatója úgy látja, hogy már a nem liberális demokrácia felé tart Magyarország és Lengyelország, ahol veszélyben van a hatalmi ágak közötti egyensúly. Kenneth Roth szerint az európai intézmények egészen szánalmasan jártak el a magyar átalakulás láttán.

A lengyelek ügyében már jobban reagáltak, amikor a kormánypárt elfoglalta az Alkotmánybíróságot. Az unió képes volt érvényt szerezni az emberi jogoknak, amikor egy-egy jelölt be akart lépni a szervezetbe. Ám az EU-nak többet kell tennie, hogy megvédje ezeket az értékeket a tagok között, hiszen immár a közösségen belül is terjed a populizmus. Utóbbi egész Európában nyomul, a magyaroknál, lengyeleknél, hollandoknál. Ezek a mozgalmak úgy tesznek, mintha az egész nép nevében beszélnének és a szélsőjobb felé tolják a vesztes osztályokat. A földrészen kéz a kézben jár a muzulmánellenesség és a xenofóbia, amit csak fokoz a félelem a terrortól. És akkor még ott van, hogy sokan tartanak a kulturális változásoktól.

Trumppal az a nagy baj, hogy nemigen hajlandó tudomásul venni a demokratikus kormányzás elemi szabályait. Továbbá annyira elferdíti a valóságot, hogy a sajtó nem győz lépést tartani a hazugságaival és kideríteni a igazságot. Az emberi jogok pedig egyszerűen nem léteznek számára. Jobb útra csakis úgy lehet téríteni, ha a közvélemény nyomást gyakorol rá a médián és közösségi oldalakon keresztül. De mivel a lakosság rendkívül megosztott, nehéz lesz célba juttatni, hogy mi az igazság, mert az emberek csak azt fogadják el, ami megfelel a meggyőződésüknek. Itt 40-40 %-ról van szó, a maradék 20 %-nak el lehet mondani, hogy mi a valós helyzet.

Libération

A kommentár azt tartja a legérdekesebbnek az egész brüsszeli paláverben, hogy Tusk ügyében miként viselkedett a másik kelet-európai demokratúra, vagyis a tekintélyelvű demokrácia útján járó Magyarország vezetője. Orbán Viktor épp oly kevéssé becsüli a jogállamot és az európai értékeket, mint lengyel hasonmása, mégsem támogatta Varsót ebben az eleve vesztes csatában. Rugalmasabb lévén, mint Kaczynski,
megértette, hogy ha nem akar a pálya szélére szorulni, akkor jobban teszi, ha csak módjával ellenkezik a többiekkel, főként az Európai Tanács civilizált közegében.

A lengyel kormány számára viszont az a legrosszabb, hogy reményeivel ellentétben egyetlen közép-európai állam sem támogatta. Úgy hogy Tusk elleni gyűlöletével Kaczynski csak azt érte el, hogy országa marginalizálódott és nevetségessé vált. Azon felül pedig bizonyította, hogy még soha nem volt ekkora szükség a kétsebességes EU-ra. Amúgy Varsó éppen az utóbbit próbálja mindenképpen elkerülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.