2017. március 2., csütörtök

ÚJRA ZSAROLNI PRÓBÁLJÁK A CIVIL SZERVEZETEKET

INDEX.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2017.03.02.


Kicsit több mint egy éve írtunk egy cégről, amely azzal zsarolt civil szervezeteket, hogy ha nem fizetnek a cégnek, akkor átláthatatlan, támogatásra nem javasolt szervezetként fogják őket feltüntetni egy honlapon. Azóta az Alapítványok Feketén Fehéren oldal nagyjából leállt, viszont most egy új cég hívogatja sorra az alapítványokat, és próbál ugyanezzel a módszerrel legombolni róluk egy kis pénzt. A civilek viszont már tanultak a korábbi hasonló átverések tapasztalataiból, és szerveződnek a zsaroló cégek ellen.

2016 végén, november-december környékén több kisebb civil szervezetet is felhívott egy bizonyos Vidák Ákos azzal, hogy lenne egy ajánlata az alapítványnak: megjelenést biztosítana egy nemsokára induló honlapon, ami segíthet az szja 1 százalékokat begyűjteni. A telefonáló törvényekre hivatkozva arról beszélt, hogy az alapítványoknak közzé kell tenniük a gazdálkodásukat, átláthatónak kell lenniük, ebben pedig ők segíthetnek és közzéteszik, hogy az adott szervezet mennyire átlátható, ha szerződést kötnek a céggel.

Volt olyan alapítvány, akit azzal kerestek föl, hogy már átnézték a gazdálkodásukat és ki is tették őket a honlapra, mint átláthatóan gazdálkodó szervezetet, de ahhoz, hogy fenn is maradjanak, kötni kellene egy szerződést és elkérnének 25-60 ezer forintot egy évre. Másokat egy kicsit máshogy kerestek meg, és
rögtön azzal indítottak, hogy ha nem írnak szerződést és fizetnek, akkor fölkerülnek a honlapra, a szép pirossal kiemel “Gazdasága nem átlátható”kategóriába.

Azok az alapítványok, amelyek egyik vagy másik kategóriában fölkerültek a honlapra és beszéltünk velük, azt mondják, elhajtották a cég ügynökét, de így is fönt vannak a - saját állítása szerint - majdnem 50 ezres látogatottságú honlapján...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.