2017. április 24., hétfő

9 PONT, AMI KIMONDJA:GAZEMBERSÉG, AHOGY ORBÁNÉK A CIVILEKKEL BÁNNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.04.24.


A Facebookon Bardóczi Sándor tájépítész mérnök tett közzé egy listát arról, mi is történik most civil-ügyben.

Bardóczi nem csak tájépítész, maga is igazi civil: a tudományos kutatás és tanácsadás mellett a szakmai közélet szereplője is. 2009-ben a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata vezetőségi tagjának választotta, utazó szakmai kiállítás ötletgazdája, kurátora. Aktívan részt vett a Magyar Tájépítészek Szövetsége 2011-es újjáélesztésében, társalapítója és fő szervezője a 2012-ben először megrendezett Év Tájépítésze díjnak. Tagja a Közösségfejlesztők Egyesületén belül működő Városmegújító Munkacsoportnak. Az epiteszforum.hu számos rendezvényének (Földalatti beszélgetések) ötletgazdája és moderátora volt, 2010 óta egyik műsorvezető-házigazdája a Média Építészeti Díjnak.
Bejegyzése a magyarországi civil helyzetről olyan, mintha a putyini Oroszországban járnánk:
1. A kormány a szoros felügyelete alá rendelte már jóval korábban azt az alapot, amiből pályázhatnak hazai civil szervezetek például működésre.
2. Az alap pénzelosztó szervének élére olyan "objektív figurák" kerültek, mint például a CÖF vezetője.
3. Ezzel párhuzamosan módszeresen lerombolták a Nemzeti Kulturális Alapot, aminek a helyét egy pofára pénzosztó szerv, az MMA vette át.
4. A civil szervezeteket támogató állami cégek elkezdtek csak olyan civil szervezeteket támogatni, amelyek egyáltalán nem kritikusak semmilyen kormányzati lépéssel kapcsolatban, magyarán nem gyakorolják a civilségük lényegét, miszerint a rossz döntéseknek elejét vegyék.
5. A magyar piaci cégek öncenzúrát folytatnak a támogatáspolitikájukban vagy megsúgják nekik, kit kell támogatni.
6. A TAO a focira megy el.
7. Az összes független civil szervezet, aki semmelyik kormányzatnak nem óhajt behódolni, az külföldi forrásokhoz folyamodik, tehát a saját kormánya kényszeríti arra, hogy külföldi pénzeket fogadjon el, ha létezni szeretne, és a saját programjait meg akarja valósítani.
8. Ezek közül a legfontosabbá a Norvég Civil Alap lépett elő, amit a kormány most szántott be.
9. Miután már egyetlen normális civil szervezet sem tudja magát fenntartani hazai forrásokból, aminek nem CÖF-el vagy CÖKA-val kezdődik a neve, benyújtanak egy törvényjavaslatot, ami idegen ügynöknek bélyegez meg minden külföldi pénzt elnyerő civil szervezetet, amelynek egyébként a gazdálkodása 10 a huszadikon hatványon átláthatóbb, mint bármely random magyar költségvetési szervvé, a tevékenysége meg 10 a negyvenedik hatványon hatékonyabb és kigyensúlyozottabb, mint bármelyik kormányé.
Bardóczi azzal zárja a Facebook-bejegyzését: "Kedves kormány. Ebbe a putyini tempóba bele fogtok bukni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.