2017. április 14., péntek

A BOLDOGSÁG KULCSA: MEGTALÁLNI ÉLETÜNK ÉRTELMÉT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.04.14.


Összefüggések a stressz, a boldogság és az értelmes élet között

The purpose of life is a life of purpose.” /Robert Byrne/

Ahány szellemi irányzat, vallás és ideológia, annyiféle választ találhatunk arra a kérdésre, hogy mi az élet értelme – az elmúlt évezredek nagy gondolkodóiban egyvalami közös: mindannyian feltették maguknak ezt a kérdést. De vajon a hétköznapi ember számára van értelme eltöprengeni ezen a velős feladványon, és nem csak egy megfejthetetlen rejtély körül körözünk egyfolytában? Hasznos egyáltalán a miérteken töprengeni – jobb lesz attól bármi, ha felteszünk magunknak néhány kérdést? Ezekre a kérdésekre egyértelmű választ kaptam Kelly McGonigal amerikai egészségpszichológustól: igen!

A stressz és az értelmes élet


Habár a tudományos kutatások, ha jól tudom, még nem szolgáltak pontos meghatározással az élet értelmével kapcsolatban – bár ha úgy vesszük, az evolúció tanából levonhatunk egy-két következtetést –, Kelly McGonigal egy kutatások által bizonyított fontos tanulságra hívja fel a figyelmet A stressz napos oldala című könyvében: nem az a fontos, hogy mi az értelme az életünknek – a lényeg, hogy legyen.

A stresszkutatások rendre fontos összefüggést találnak aközött, hogy az emberek mennyire szenvednek a stressztől, és hogy látják-e értelmét annak, amiért (meg)szenvednek. Úgy tűnik, akik úgy érzik, van értelme az életüknek, a küzdelmeiknek, azok jobban viselik az élettel és a küzdelmekkel szükségszerűen együtt járó stresszt.

„Vajon miért kapcsolódik össze ennyire szorosan a stressz és az élet értelme? Ennek az az egyik oka – írja McGonigal –, hogy a jelek szerint a stressz elkerülhetetlen következménye a szerepek mentén megélt életnek, amelyben különböző, de értelmesnek tartott célokat követünk.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.