2017. április 17., hétfő

A KERESZTÉNY, AKINEK VISZKETETT A TENYERE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Pozsár László
2017.04.16. 


...Az arányos választásért indult mozgalom Orbán legnagyobb, és lehet hogy utolsó esélye arra, hogy élve távozzon a hatalomból. Ugyanis a diktatúrákat a legtöbb esetben forradalmak söprik el, és a diktátorok a népharag áldozatává válnak. A most induló mozgalom azonban nem fegyveres forradalmárokból áll, hanem ellenkezőleg: pacifistákból. A vezetőjük, Gulyás Márton a bíróság előtt jelentette ki, hogy soha nem akart és soha nem is fog akarni olyant tenni, ami embereket veszélyeztet.

Ha Orbán enged a demokraták követelésének, és visszavonja a csaló választási törvényét, akkor leválthatóvá válik, és egy választási vereség vethet véget a regnálásának. Azzal, hogy ezt a követelést állították, elérhetik, hogy Orbán diktatúrája forradalom és polgárháború nélkül leválthatóvá váljon. Ezzel nem csak a demokratákat, hanem az önkényt gyakorlókat is védik. A hatalmat sok eszközzel lehet kényszeríteni, nem szükséges a fegyver. Ezek a lelkes, kreatív és bátor fiatalok minden elképzelhető békés eszközt meg fognak ragadni, hogy Orbán rendszerét olyan nyomás alá helyezzék, ami alatt összeroppan. És végül – bár lehet, hogy hosszú küzdelem után – de sikerrel fognak járni.

A történelem arra tanít bennünket, hogy ha ők nem jöttek volna, akkor tíz-tizenöt év múlva mások jöttek volna. Azok, akikből Orbán rendszere addigra kiölte volna a méltóságot és az emberséget, és maradt volna a pusztító düh. Kevéssé lettek volna dicsőségesek, és nem válogattak volna az eszközökben sem.

Helyettük vannak azok, akik most ötletes táblákat emelnek, szellemes rigmusokat skandálnak, kreatívan engedetlenek. És a diktátornak mégis miattuk viszket a tenyere. Pedig amíg ők vannak az utcákon, Orbánnak és viszkető kezű barátainak az élete addig van biztonságban. Ezek a tüntetők európaiak, erőszakmentesek, pacifisták. Ezek a tüntetők azért küzdenek, hogy senkinek a vére ne folyjon. Nem csak a sajátjuké, hanem Orbáné se, és a fehérgalléros fideszes bűnözőké se. Ha Orbán elméje nem borult volna már teljes homályba, akkor értené ezt, és nem uszítana ellenük. Inkább összetenné a viszkető tenyereit.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.