2017. április 6., csütörtök

ÁDERNAK NEM SZABAD ALÁÍRNIA A CEU-ELLENI TÖRVÉNYT - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Csernyánszky Judit
2017.04.06.


A köztársasági elnöknek nem lenne szabad aláírnia a CEU-ra is hozott törvényt, mert annak csak az a célja, hogy elhallgattassa a kormánnyal szembeni kritikus hangokat – ezt Lydia Gall, a Human Rights Watch kelet-európai igazgatója véli, amiről a brit Independent számolt be.

A Freedom House jogvédő intézmény véleményét is idézi az Independent, miszerint Orbán pártja felkorbácsolja a dühöt és a xenofóbiát a jövő évi választás megnyerése céljából.

A többsebességes Európai Unió nem lehet válasz az engedetlen tagállamok miatt kialakult helyzetre – fejtegeti a Politico brüsszeli kiadványának véleménycikke. Sokkal inkább annak a módját kellene megtalálni, hogyan lehet legyőzni az olyanokat, mint Magyarország és Lengyelország. Már csak azért is, mert a 27 tagúvá zsugorodó Unió nagyobb összetartást, szolidaritást és a jogállam betartatását ígérte a jövőre nézve. Magyarországnál a problémák felsorolását a CEU-val kezdte, folytatva a sort civil szervezetek átvilágítását előíró törvénnyel, amelyet az orosz törvényhozásban már ismert jogszabállyal állít párhuzamba, ahol külföldi ügynököknek titulálják a civil szervezeteket. Ellenben a magyar érvelést is hozzáteszik, méghozzá arra az 1938-as amerikai törvényre való hivatkozással, amelyet a náci szervezetek átvilágítására fogadtak el. Persze azt már elhallgatja a magyar hivatkozás, hogy a törvényt csak a pártszervezetekre és nem a civilekre alkalmazták Amerikában. Ugyanakkor a magyar és amerikai szerzőpáros felhívja a Brüsszel figyelmét arra, hogy az autokráciát megtestesítő államok achillesi sarka: hogy igenis szükségük van az Unióra, a pénzére. Hisz Magyarország az Unió legnagyobb haszonélvezője tekintve az egy főre jutó támogatások összegét. Épp ezért ezzel a két országgal meg kellene értetni, hogy az európai polgárok adópénzeiből nem lehet autokráciát építeni az Unión belül.

Soros Györgyre újabb csapást mér Orbán, méghozzá a civil szervezetek megleckéztetésével – írja a német Die Welt. S kiemeli, hogy a jogszabály minden bizonnyal orosz mintára született meg, ahol egyszerűen idegen ügynököknek nevezik azokat, akik ilyen szervezeteknek dolgoznak. Párhuzamot von Trump és Orbán között, mert mindketten úgy ítélik meg, hogy pénzén keresztül szerez Soros politikai befolyást. Alcímében nem köntörfalaz, zsidó milliárdos az ellenfél. Ugyanakkor megjegyzi, hiába üzent a külügy és Washington, Orbánék nem vették komolyan a figyelmeztetést. Vajon mit lép a saját érdekeit mindenáron megvédő Trump-kormány, miközben a magyar kormány Washingtonban tárgyalna a vitás kérdésről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.