2017. április 23., vasárnap

AZ INTERNET NEM FELEJT: A NAP, AMIKOR LEGYŐZTÜK AZ OROSZ MEDVÉT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.04.23.



Hat évvel ezelőtt, 2011. április 24-én jött a hír, hogy Magyarország visszavásárolta az oroszoktól a Mol részvényeit.

„Ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt”, mondta Orbán Viktor a bejelentéskor. Hogy miként kerültek a magyar olajtársaság részvényei az oroszokhoz? 2000-ben, az első Orbán-kormány idején a kabinet befagyasztotta a gázárakat, amitől a Mol részvényei meredeken zuhanni kezdtek, és olcsón megvehette azokat az osztrák versenytárs. Aki később jó haszonnal továbbadta a portékát az oroszoknak, ők meg most, ugyancsak tisztes nyereség fejében, újból eladták nekünk. Magyar szempontból a veszteség a bekerülési érték hozzávetőlegesen 34 százaléka.

Ezt írtam akkor erről:

A miniszterelnök a nemzet szemébe nézett, kicsit felemelte a tekintetét, és azt mondta a sajtótájékoztatón megjelent újságíróknak: visszavásároltuk a Mol részvényeit. Majd, miután – amúgy eléggé el nem ítélhető módon – még nem tapsolt senki, némi hatásszünet után hozzátette: az oroszoktól.

Valószínűleg rosszul válogatták meg a sajtótájékoztató meghívottjait, inkább olyanokat kellett volna hívni, akik tudják, hogyan kell ilyen történelmi bejelentések alkalmával viselkedni. Minimum felállva tapsolni, de talán az sem lenne túlzás, ha feltételezzük, hogy a pillanatnak kijárt volna az ütemes Viktor, Viktor ováció.

Különösen, hogy a lángnyelvű szónok még hozzátette: ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt.

Mondjuk, ez utóbbin nem csodálkozunk, és nemcsak azért nem, mert könnyű küzdelem nem létezik – ami nem nehéz, az nem küzdelem. De azért sem érdemes meglepődni, mert régóta tudható, hogy Orbán csak harcolni tud, küzdeni képes. Máshoz nem ért, ez az ő terepe, a puskaporszag. Ellenfelei nincsenek, csak ellenségei, ha ringbe száll, nem győzni akar, hanem legyőzni.

Orbán tehát nehéz küzdelemben lebirkózta az oroszokat, nyilván az ő személyes eltökéltsége és győzni akarása is közrejátszott abban, hogy a Nagy Medve, Putyin kapitulált.

Ami, mint Orbán mondta, azzal is jár, hogy megszűnik az ország energiafüggősége. Ha feltétlen Orbán-hívő lennék, aki gondolkodás nélkül, csukott szemmel, agyatlanul követi a vezért, issza szavait, és elérzékenyül, ha csak rá gondol, most azon tűnődnék, honnan lett nekünk hirtelen számtalan gazdag, kitermelésre kész olajmezőnk. Mert másképp nem lehet értelmezni a függetlenséget, csak úgy, hogy mostantól nekünk is van olajunk, rengeteg ráadásul, nem rászorulva sem az oroszokra, sem a szabadságjogok miatt folyton fanyalgó nyugatra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.