2017. április 11., kedd

CEU-TÜNTETÉS UTÁN: FEHÉRTULIPÁNOS LÁZADÓK ÜZENIK ORBÁNNAK, BÁRMI MEGTÖRTÉNHET

24.HU 
Szerző: Pető Péter
2017.04.11.


Márpedig a Sándor-palota előtti hétfő esti tüntetés a fehértulipános forradalom nyitó eseménye volt. 

A nyitómondatunk nem igaz. Csupán azért írtuk le, mert segít megérteni, miért követik újra egymást látványos, erős kormányellenes demonstrációk Budapesten. A tiltakozások létrejötte, indulata ugyanis biztosan nem független attól, hogy a magyar kormány, továbbá az általa közvetlenül vagy közvetve finanszírozott média üzemszerűen hazudik.

A vasárnapi több tízezres, a CEU kinyírására megalkozott jogszabály elleni tüntetés alkalmából például olyan állítással is jelentkeztek: Soros György repülőutakat fizetett az embereknek, hogy csatlakozzanak az akcióhoz. Nyilván ezúttal is a valósággal zaklatott viszonyt ápoló történeteket mesélnek majd erőszakos tüntetőkről, akik fehértulipán-ültetvényeket tettek tönkre a köztársasági elnök rezidenciája előtt, esetleg nemzetközi hálózatokról, amelyek mozgósítottak a rendezvényre. Amin amúgy kár lenne átugrani, mert az utóbbi időszak egyik legtanulságosabb politikai eseménye volt.

Repülővel jöttem!


Már csak azért is, mert létrejött. Este derült ki, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a CEU ellehetetlenítését célzó jogszabályt, és a hír megjelenése után tán egy óra sem kellett, hogy tüntetők gyülekezzenek a Sándor-palotánál. Sőt, meglehet, másfél ezren is összegyűltek, hogy demonstráljanak. Azaz sokan vannak, akik azonnal indulnak, ha lázadniuk kell a rendszer ellen.

A helyszínen egymást követték a szellemes, radikális vagy éppen szokatlan rigmusok. Volt, amikor a propagandaüzem hazugságait karikírozták (Repülővel jöttem! Repülővel jöttem!), máskor Mészáros Lőrinc kapitalizmustörténeti kitekintésben is páratlan karrierjét helyezték fókuszba (Ki nem ugrál, gázszerelő, hej, hej!), hogy aztán Áder Jánost esztétikai szempontokat sem nélkülőző egysorossal bírálják (Bajszos szar!).

A résztvevők között voltak, akik a kert fehér tulipánjait letépkedték, egyesek a virágot a rendőrök felé dobták, mások a magasba tartották, de akadt olyan is, aki a Lánchíd felé tartó tömeg előtt fékező autósnak nyújtotta át, megköszönve körültekintő vezetési stílusát. A rendezvény hajrájára meg előkerült az Orbán, takarodj! is.

Ami természetes, mert nem elsősorban CEU-párti, sokkal inkább kormányellenes tüntetéseket láthattunk az utóbbi, és láthatunk majd az előttünk álló napokban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.