2017. április 6., csütörtök

EGY GENERÁCIÓ, AMELYIK MINDENT ELFELEJT

IFLGROUP BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.04.05.


Ma jöttem rá, hogy mindig, mindenhol a fiatalokkal foglalkoznak, a fiataloknak adnak tanácsokat. A fiatalokat akarják sikeresebbé tenni. Pedig az idősebb generációkat (X generációtól felfele)sem lenne szabad temetnünk, lehetőség szerint segítenünk kéne nekik is ötletekkel. Most a modern (?) technikához való kapcsolódási pontokban szeretnék egy nagyon fontos tanácsot átadni, mert már a sokadik embernél látom, hogy egyáltalán nem működik a valóságban.

Felhívott egy nagyon kedves x 50+-os ismerősöm, aki világvége hangulatban, hatalmasakat sóhajtozva szinte könyörgött a megváltó segítségért, mivel be akart lépni az email fiókjába, de két dolgot nem tudott:
  • az email címét
  • és a jelszavát
Ez annyira tipikus amúgy. Ha ehhez hozzávesszük, hogy én készítettem el neki a máig egyetlen email címét 5 évvel ezelőtt és azóta is aktívan használta a tableten, akkor már lassan elkezdhetjük a fejünket fogni.

Én már az első percben mondtam, hogy írja fel ezeket a dolgokat, mert nem fogja tudni. Elfelejti. Ehelyett mi történt? Kaptam egy átlátszó ígéretet erről,én pedig tudtam mit kell tennem: Majd én felírom ezt is a másik helyett...

Bevallom elgondolkodtam, hogy az elmúlt évtizedben nem érintkezett Chichén Itzá (maják városa)-nál egy minimálsan fejlettebb közeggel, hogy 2017-ben még ekkora streszt okozhat egy email fiókba történő belépés és egyáltalán a számítógépes alapfunkciók használata? Persze tudom, hogy erről szó sincsen, hiszen itt élt mindig Budapesten és évek óta ott is érintőképernyős telefon+tablet kombó operál.

De valamiért nem történt fejlődés vagy előrelépés a dologban. Másik ékes bizonyítéka erre az emailes dolgot megelőző beszélgetés, amikor a tableten kereste a beállítások ikont! Ez az ikon mindig ugyanúgy nézett ki, és egy oldalon maximum 20 ikon van (neki 13 per pill). Ebből 5 perc verejtékes keresgélés után sem sikerült kiválasztani a Beállítások ikont, aminek az aljára pontosan ez van kiírva:

Beállítások

Megkérdeztem ismerősöket, hogy ők hasonlót szoktak e tapasztalni és sajnos nagy általánosságban a válaszuk az volt, hogy az 50+-os korosztály jellemzően teljesen analfabéta a számítástechnikával kapcsolatban, egy email cím is hatalmas problémát okoz (természetesen kivétel egy elenyésző kisebbség, akik valamilyen formában ezzel foglalkoznak, vagy érdeklődnek a téma iránt.).

Szóval az kezdett kirajzolódni, hogy azok az 50+-os emberek, akiket alapvetően nem érdekel a számtech világ, még az elvárható minimumot sem voltak képesek az elmúlt 10 évben elsajátítani. Ezzel a konklúzíióval én szerettem volna vitatkozni, mert azt gondolom, hogy azért a Facebook miatt alapszinten már tényleg az 50+-os korosztály jelentős része rákényszerült elsajátítani az alaptudást.

De még ennek tudatában is van egy fontos ötletem, ami nagyon jellemző! (Főleg a férfiakra)

Egyszerűen nem hajlandóak leírni az email címüket, elektronikus dolgaikat és jelszavaikat valahova (biztonság miatt fontos, hogy lehetőleg valami titkos helyre) , ahonnan bármikor utánanézhetnek bárminek, ha véletlenül elfelejtenék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.