2017. április 20., csütörtök

FERGE ZSUZSA: A PROGRAM ARRA NEVEL, HOGY A POLGÁRMESTER TALPÁT KELL NYALNI

HVG ONLINE
Szerző: Ferge Zsuzsa
2017.04.19.



A szegénység és a foglalkoztatottság kapcsán a kormányzati állítások rózsás képet rajzolnak. Ferge Zsuzsa szociológus a HVG-ben teszi rendbe a sikerjelentéseket.

Bár a mélyszegénységben élők száma összességében csökkent, a kutatások azt mutatják, hogy ezzel párhuzamosan a legszegényebbek még szegényebbek lettek – mondta a HVG-nak nyilatkozva Ferge Zsuzsa szociológus. A legszegényebbek által kapott támogatás, ami általában az egyetlen jövedelemforrásuk, 2008 óta nem emelkedik, közben pedig az árak jó 20 százalékkal nőttek, ahogy a foglalkoztatottak nominálbére is. Ferge felhívta a figyelmet arra, hogy van egy ismeretlen létszámú csoport, amely tagjai kikerültek a statisztikákból, róluk lemondott a kormány.

Így csökkent papíron a mélyszegénység!

– mondja Ferge. Szerinte van olyan közmunka, ami hasznot hajt, vagy legalábbis értelme van, ám ez a kisebbik rész. A közmunka mégis inkább arra szocializál, hogy a polgármester talpát kell nyalni, ha valaki munkát szeretne kapni, és még így sem biztos, hogy a jövő hónapban jut neki. Ez a hatalomtól kapott kegy marad az egyetlen lehetőség a megélhetésre a legszegényebbek számára, mert minden olyan jövedelemforrást megtiltanak nekik – a lomizást, a csigagyűjtést –, amivel úgy kereshetnének némi pénzt, hogy a szabadságukat és a méltóságukat sem veszítik el teljesen – figyelmeztet.

Ferge Zsuzsa az e heti HVG-ben arról is elmondja véleményét, miért nem találnak maguknak a gazdák napszámost, az ipar pedig segédmunkást a jelenlegi helyzetben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.