2017. április 11., kedd

HATÁRÁTKELÉS LEHANGOLVA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.10.


Amikor az ember a külföldre költözéshez készülődik, rendszerint elég nagy figyelmet fordít az egészségügyi kérdésekre, legyen megfelelő biztosítás, kijelentkezések, bejelentkezések, gyógyszerek, ha olyan hely az úti cél, a megfelelő oltások – de mennyire figyelünk oda a lelki egészségre, foglalkozunk-e vele eleget?

Hadd kezdjem egy kicsit messzebbről: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden év április 7-én kampányt indít egy adott egészségügyi kérdésben. Idén a depressziót választották, ami világszerte akár 300 millió embert érinthet.
Szerencsére a határátkelők között viszonylag alacsony az arányuk, az Expat Insider tavalyi felmérésében a megkérdezettek 12 százaléka mondta azt, hogy a külföldi újrakezdés rossz hatással volt a mentális egészségére. 
Ezzel együtt a határátkeléssel sokszor együtt járó lelki megpróbáltatásokról és feszültségekről talán az indokoltnál kevesebb szó esik, pedig akárhogy nézzük, mégis csak arról van szó, hogy az ember fenekestől felforgatja az addigi életét, ami még a legjobb esetben is nem kis stresszel jár. 
Ennek a stressznek egy része elkerülhetetlen, és nem feltétlenül jelent problémát, ám van egy pont, amin túl már káros lehet. Hogyan kerülhetjük el ezt az állapotot? Erre próbált meg választ találni az Internations egyik írása, amiben szerintem akadnak megfontolandó gondolatok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.