2017. április 7., péntek

ITT EGY REMEK PÉLDA ARRA, HOGYAN TÉRÍTENEK EL TÖBB SZÁZMILLIÓ FORINTOT A PROGRAMBÓL, AMIRE OLYAN BÜSZKE ORBÁN VIKTOR

DIREKT36 BLOG
Szerző: Vorák Anita
2017.04.07.


Bár vízparti település, Balatonfüreden még sincs komoly hagyománya a vízilabdának: ha voltak is rajongók, profi csapata és igazolt játékosai nem voltak a városnak. Az önkormányzat 2011 júniusában mégis úgy döntött, hogy létrehozza a Balatonfüred Vízilabda Sportjáért Közhasznú Alapítványt, de neve ellenére az alapítvány legfontosabb feladata nem a vízilabda sport fellendítése volt. Az alapítványon keresztül a város olyan állami pénzeket szerzett a helyi uszoda építéséhez, amelyekhez az önkormányzat nem férhetett hozzá.

A helyiek közül sokan évek óta álmodtak egy saját uszodáról, de a magas költségek miatt a beruházás szóba sem került 2011 előtt a város közgyűlésében. A helyzet akkor változott meg, amikor a kormány átalakította a társasági adó rendszerét és kedvezményt adott azoknak a cégeknek, amelyek támogatták bizonyos sportágakat.

Erre a pénzre startolt rá Balatonfüred. A források megszerzéséhez azonban be kellett vetnie egy trükköt. Mivel a tao-támogatást nem önkormányzati beruházások finanszírozására találták ki, a füredi önkormányzat az alapítvány mögé bújva szerzett több száz millió forintot az uszoda építésére. Ez jogszerű ugyan, de a támogatási program alapelvével és céljával is ellentétes. Az elhúzódó építkezés során ráadásul a beruházás költségei is lényegesen emelkedtek.

Csak akkor tudjuk ellenőrizni a hatalmat, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is a támogatói körhöz!


Bóka István fideszes polgármester nem csinál belőle titkot, hogy az alapítvány létrehozása elsősorban arra kellett, hogy a pénzt megszerezhessék. Szerinte ezzel semmi probléma, mert a beruházás egy régi álom megvalósulása, ami mindenki örömére szolgál. Hogy ez csak a szabályok kijátszásával volt lehetséges, arra pedig azt mondta: ez egy nagyon jó konstrukció.

A támogatási programra Orbán Viktor miniszterelnök is büszke. Egy 2013-as interjúban mellbevágóan biztatónak nevezte az első két év eredményeit, a program célját pedig úgy határozta meg, hogy “nem a kormánynak, nem a helyi polgármesternek akarunk dicsőséget gyűjteni, hanem hagyjuk, sőt motiváljuk a vállalkozásokat és a sportszervezeteket, hogy keressék egymást”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.