2017. április 2., vasárnap

MIÉRT NEM JÓ ÖTLET A MULTITASKING?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2017.04.01.


A városi legenda szerint a nők több dologra is képesek egyszerre koncentrálni és sokan úgy érzik, prímán tudnak tanulni vagy dolgozni tévé mellett, meg valójában csak jól megérdemelt pihenő az "5 percre ránézek a fészbúkra" munka közben (amiből fél óra lesz). Mi az igazság az egyszerre több mindent csinálásról, azaz a multitaskingról?

Röviden: az igazság az, hogy nem működik. Sem a nőknél, sem a férfiaknál. Pontosabban: 1. természetesen lehetnek kivételes koncentrálóképességű emberek, akiknél rövid időszakokra jól működhet 2. vészhelyzetben agyunk átkapcsolhat megoldó üzemmódba és a túlélés érdekében képesek vagyunk rá 3. olyan tevékenységek közben, amelyek teljesen automatikusak és berögződöttek (pl. sétálás), tudunk más dologgal is érdemben foglalkozni, mondjuk telefonálni, gondolkodni vagy tervezni.

De ezt leszámítva, a hétköznapi feladatmegoldásokban, legyen akár szó munkahelyi kötelezettségekről vagy otthoni háztartási munkáról, a legtöbbünkre igaz az, hogy nem működik a párhuzamos feladatvégzés. Mi a baj vele? Az, hogy nem elég hatékony. A csapda az, hogy szubjektíven úgy tűnik, mi megteszünk mindent (sőt, még többet is), hiszen lám, nem lustálkodunk: több feladaton is dolgozunk egyszerre, nálunk jobb, szorgalmasabb munkaerő nem is létezik. A nagyobb baj az, hogy a normatív munkafelfogás szerint, ami szinte az összes munkahelyen érezhető elvárás: így kell végezni a munkánkat, a hatékonynak és sikeresnek tartott munkatárs vagy vezető egyszerre válaszol meg e-maileket, kezeli az ügyfél bejövő telefonhívását és tervezi meg a következő meeting anyagát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.