2017. április 29., szombat

NINCSENEK SOROS.CIGÁNYOK, TÁRSADALMI ÜGYEK VANNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Márton Joci
2017.04.28.


A lehető legalkalmasabb pillanatban került a napvilágra Dr. S. Ágnes ügye, aki sikertelen pályázata miatt évek óta perben áll a CEU Roma Programjával: a pályázó által képviselt narratíva teljes szinkronban áll azokéval, akik kitartóan keresik a fogásokat az intézményen. Pedig a CEU Roma Programjában nem Soros-katonákat képeznek.

Dr. S. Ágnes a Magyar Nemzetnek fejtette ki véleményét. Elmondása szerint felvételi pályázata pozitív elbírálásának politikai meggyőződése szabott gátat. További akadályokat látott túlképzettségében, valamint abban, hogy életkorából adódóan ideológiailag már nem formálható, ami a még sokat látott Soros-bérenc képzőket is elrettentette. Az elutasítás mögött szerinte az áll „hogy a fiatalabb alapdiplomásokhoz képest idős vagyok és túlképzett. A koromból, képzettségeimből, tapasztalatomból, valamint politikai nézetemből adódóan már nem vagyok formálható, képlékeny, azaz az előbbiekből következően nem tudnak belőlem a szájuk íze szerinti, irányítható vezetőt formálni.”

Ágnes nem volt rest információkat gyűjteni a felvételt nyert roma hallgatókról és szorgalmas munkájának meg is lett az eredménye: kiderült, hogy a fiatalok zöme végzett már önkéntes munkát különböző civil szervezeteknél. Ez ugye önmagában terhelő bizonyíték a balliberális kötődésre. Ezzel szemben S. Ágnes a Balog Zoltán nevéhez köthető alapítványnál volt gyakornok, ezért számára mi sem természetesebb, hogy őt a CEU konzervatív cigány értelmiséginek címkézi.

Engem, aki a fent idézett panaszossal egyidőben nyújtottam be a pályázatomat és nyertem felvételt a CEU Roma Programjába, rendkívül elkeserít ez a felszínes, kétpólusú látásmód, mely egy teljesen egyedülálló program megítélését próbálja így szétrombolni.

Az említett szervezeteknél önkéntes munkát végző fiatalok többek közt hiánypótló módon azon dolgoztak, hogy párbeszéd induljon roma és nem roma fiatalok között. Mások hátrányos helyzetű gyerekek számára szerveztek tanodai programokat. De bűnlajstromukon szerepelnek olyan tevékenységek, mint kulturális rendezvények szervezése, valamint roma közösségépítés. Olyanok is voltak, akik arra vetemedtek, hogy jogsegélyt biztosítottak olyan kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek, akiket a hatóságok részéről vegzálás vagy méltánytalan bánásmód ér.

Jól látható, hogy S. Ágnes bizony felült a kormány civilellenes hangulatkeltésének, és minden alapítványt és azoknál önkéntes munkát vállaló romát Soros-bérencnek titulál. Ezek közül a tevékenységek közül melyiket nem tudja összeegyeztetni, akár egy önmagát politikai értelemben konzervatívként meghatározó roma értelmiségi fiatal? Azon célkitűzések mögé, amiket a szóban forgó roma szervezetek megfogalmaztak, akár a keresztény-konzervatív Balog Zoltán is felsorakozhatna.

Politikai értékrend és politikai szándék között azonban óriási különbség van.

A jelenlegi kormány valóban nem érdekelt minőségi integrált oktatást biztosítani roma és nehéz sorsú gyerekeknek. Esze ágában sincs a feudális jellegű közmunka program helyett olyan munkahelyeket teremteni, ami nem nélkülöz minden perspektívát. Meg sem fordul a kormány fejében a magyarországi roma közösségek integrálása a többségi társadalomba, hozzáértő szakemberek segítségével.


Ezzel szemben kedves elfoglaltsága a rendszerhez lojális Farkas Flórián patronálása, aki bűvészeket megszégyenítő módon tüntette el a romák felzárkóztatására szánt 1,5 milliárd forintot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.