2017. április 24., hétfő

ORBÁN ÉS A NÉPPÁRT - ÖRÖK BÚCSÚ, VAGY CSAK MOSOLYSZÜNET?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.04.24.


Április 29-én hallgatja meg az Európai Néppárt Orbán Viktort az utóbbi időszak eseményeivel kapcsolatban. A közvélemény azt latolgatja, hogy kizárják-e Orbánékat a Néppártból, vagy még ez előtt a saját lábukon távoznak. A miniszterelnök mindenesetre azt nyilatkozta a távozásukat firtató kérdésre, hogy „Marhaság!”, ugyanakkor úgy tűnik, sok múlik azon, mi áll majd a szerdai bizottsági ülésről szóló jelentésben.

Orbán ellenlábasai
Jean-Claude Juncker összehívta az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó kormányfőket, hogy április 29-én megvitassák, Orbán pártja beleillik-e még a kereszténydemokrata közegbe. A Die Welt cikke szerint Jean-Claude Juncker kis fekete füzetében, amelyben az Európai Bizottság elnöke feljegyzi mások viselt dolgait, az utóbbi időben eléggé megszaporodhattak az Orbán Viktorról szóló bejegyzések.
A bizottsági elnök kifejtette, hogy mivel a bezárkózás politikája nem működik ellenségkép nélkül, és Magyarországnak nincsenek természetes ellenségei, ennek a politikának az EU-t kell megtennie ellenségnek, éppen azt az EU-t, amelynek legnagyobb haszonélvezői közé tartozik Magyarország”.
A magyar kormányfő legutóbb úgy próbálta bizonyítani az EPP iránti hűségét, hogy megszavazta, Donald Tusk legyen továbbra is az Európa Tanács elnöke, ám a Die Welt cikk szerzője, Florian Eder szerint „ezzel kiadott egy zálogot a kezéből”, és így „eljött Juncker pillanata”. Az Európai Bizottság elnöke ráadásul jövő csütörtökön Brüsszelben fogadja Soros Györgyöt – jelentette a Euronews Mina Andreevára, az Európai Bizottság szóvivőjére hivatkozva. A beszélgetésen a hírcsatorna értesülései szerint szó lesz a CEU-t érintő felsőoktatási törvény módosításáról is.
Az európai intézmények így első kézből értesülhetnek a CEU-t érintő problémákról, hiszen ugyancsak jövő héten Michael Ignatieff, az intézmény elnöke és rektora is Brüsszelbe tart, hogy – egy nappal Orbán Viktor várható EP-meghallgatása előtt – az Európai Parlament frakcióival tárgyaljon.
Már egy ideje érezhető volt a mozgolódást az EPP táján. Politico hírlevelében jelent meg az a kiszivárogtatott levél, amelyet Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének.
Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő úgy fogalmazott: „Bizonyára látja, hogy Orbán megtestesít mindent, ami ellen az EPP és személyesen ön is harcol – egy trójai faló, akit nem tud irányítani, és aki elégedetlenséget kelt a kollégái között az EPP-ben”.
Az EPP-vel való szakítás akkor merült fel, amikor már a frakció vezetője is  bírálta a lex CEU-t. Manfred Weber a Twitteren a képviselőcsoport nevében arra kérte korábban az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül az elfogadott törvénymódosítást. A Fidesz erre válaszul írt egy levelet, amelyben azt vetették fel, hogy a párttal kapcsolatos kétségek csak Soros propagandájának köszönhetők. Erre a frakció egyik tagja, a luxemburgi Frank Engel már azt vetette fel, hogy a Fidesz lépjen ki a Néppártból, Magyarország pedig az EU-ból. 
Orbánnak külön gondot okozhat, hogy Ignatieff meghallgatásán Sabine Verheyen, a néppárt képviselője is jelen lesz. A német CDU politikusa a kulturális és oktatási EP-bizottság tagja. A néppártban ugyanis egyelőre a Benelux-államok kereszténydemokratái szövetkeztek Orbán ellen, és nagy kérdés, hogy a német CSU/CDU csatlakozik-e hozzájuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.