2017. április 9., vasárnap

SOROS, A MUMUS MEGNÉZHETI MAGÁT! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.09.


Le Monde

„Soros György, az ideális ellenség” címmel a lap egész oldalas cikkben foglalkozik azzal, hogy az amerikai milliárdos a totalitárius rezsimek elleni harc szolgálatába állította vagyonát, ám az általa szorgalmazott nyílt társadalmat egykor pártfogoltjai támadják, Orbán Viktorral az élen. De hát Európa a demokratizálódás és a liberalizálódás után átvedlett a tekintélyelvű és nacionalista illiberális demokrácia bölcsőjévé. És az ilyen erők számára a jelek szerint az üzletember igencsak kézenfekvő ellenség. Így van ez a románoknál, a lengyeleknél, a bogároknál, a macedónoknál és az oroszoknál. Mindenütt úgy állítják be, mint egy hatalmas vállalkozás építőjét, aki a nemzetközi pénztőke érdekében meg akarja gyengíteni a határokat és a nemzeti identitást. A legvehemensebbek egyenesen azt gyanítják, hogy a CIA segítségével kormányokat igyekszik megbuktatni, pl. Szerbiában és Ukrajnában. Miközben az általa adott pénz kétharmadát a kultúrára, művészetekre, oktatásra, közegészségügyre és a kisebbségek támogatására fordítják. De még a politikában is az adott program alapján ítélik oda az ösztöndíjakat, nem egyszerűen aszerint, hogy ki vesz abban részt.

A másik oldal viszont azt hozza fel bizonyítékként, milyen szoros kapcsolatot ápol Soros az amerikai demokratákkal. Ebben az ideológiai háborúban a legemblematikusabb támadás Magyarországon indult ellene. Tavaly augusztusban meghackelték a Nyílt Társadalom Alapítványok elektronikus adatállományát és az egyik dokumentum úgy jellemzi Magyarországot, hogy itt sérültek leginkább a nyílt társadalom elvei, és hogy az ország modellként szolgálhat az autoriter irányzatok számára másutt is a térségben, ami nem kívánatos. A magyar kormány válasza túlment a szóbeli kirohanásokon. Orbán Viktor törvénytervezetet jelentett be a külföldi támogatást élvező civil szervezetek ellen. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól azt mondja, ez ugyanaz a módszer, mint amit Oroszországban is bevetettek. Kovács Zoltán szóvivő ezzel szemben azt állítja, hogy vannak bizonyítékok, miszerint a milliárdos a hatalommal szembenálló csoportokat pénzel. Ugyanakkor a kezdetekről szólva Kéri László kiemeli, hogy Soros nélkül a Fidesz sosem létezett volna. Orbán és az emberbarát befektető viszonya 1994-től vált felhőssé, majd a törés a 2015-ös menekültválság során vált nyilvánvalóvá és ellenségessé. Kovács Zoltán azt állítja, hogy az OSF segít a migránsoknak illegálisan eljutni Európába. A magyar kormány másik célpontja a Közép-Európai Egyetem.

Jaques Rupnik, Közép-Európa és a Balkán szakértője úgy ítéli meg, hogy éppen a mostani helyzet tanúsítja: egy alapítvány egymaga nem képes tartósan átalakítani valamely ország politikai kultúráját és intézményeit. A nyílt társadalom hívei azonban visszautasítják, hogy vereséget szenvedtek volna. Egy ukrán elemző szerint hogy Soros módszerei nem is annyira elavultak, az kiderül abból, hogy azokkal Putyin is él. Csak ő nyugaton a zárt társadalom megteremtése érdekében áll bizonyos politikusok és szervezetek mögé. Keleten a korrupció elleni romániai tüntetések, továbbá a magyar olimpia-ellenes mozgalom sikere tanúsítja, hogy van még ellenállás. Mindenesetre Trump győzelme kemény csapás volt az üzletembernek, politikai és anyagi értelemben egyaránt. Maga, a 86 éves Soros immár eléggé visszahúzódik, de gyerekei közül négy az alapítványnál ténykedik és halála után vagyonának egy részét annak céljaira fordítják. Januárban, Davosban Soros György még egyszer a nyílt színről figyelmeztette Orbán Viktort, az egykori védencet, aki elárulta az eszméit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.