2017. április 3., hétfő

TÍZEZRES TÜNTETÉS A CEU MELLETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.04.02.


...A tüntetést a felsőoktatási törvény módosítása miatt hirdették meg, ami közvetlenül 28 intézményt támad, valójában a módosítás kifejezetten a Közép-európai Egyetemet (CEU) fenyegeti a megszűnéssel. Szerintük ez nem csak az összes magyar egyetem és magyar akadémikus ügye, hanem az összes olyan állampolgáré, aki tisztességes oktatási rendszert, magyar kutatói sikereket akar az országnak. Ez újabb szimbolikus lépés a nyílt diktatúra, a fasiszta önkény felé, melynek jogi keretei kiépültek, és csak azért nem alkalmaz erőszakot, mert nem szorul rá.

Ha Magyarországon a CEU-t bezárhatják, akkor bármi megtörténhet, mostantól senki nincs biztonságban, ez csak az első lépés a magyar felsőoktatás elleni támadás során. A Soros György által alapított egyetem elleni támadás egyértelműen antiszemita támadás is, Soros György a náci szélsőjobboldal számára évtizedek óta a zsidó világ-összeesküvés jelképe. A CEU bezárása antiszemita támadás, tettlegesség, mely a zsidókkal szembeni fizikai erőszak felé nyitja meg az utat.

Összességében ennél határozottabban is lehetne tiltakozni, nem eleve a vesztes pozíciójába helyezkedni és önsajnálatba merülni. Egy törvénytelen intézkedéssel szemben lehet ennél erőteljesebben állást foglalni. Ezek a hangok nem elég erősek, nem elég meggyőzőek. Akik még ebben a helyzetben sem szólalnak fel, nem helyezik nyomás alá a diktatúrát, és nem jelzik, hogy hol a határ, azok a következő lépésben ugyanennek az önkénynek az áldozatai lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.