2017. április 25., kedd

UNGVÁRY: SZTÁLIN ÉS HITLER EURÓPA ELLEN SZÖVETKEZETT

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.04.25.


A Hír TV április 24-ei esti adásában egy asztalhoz ültették Ungváry Krisztián történészt és a Magyarországon élő, oroszországi csecsen üzletembert Magomed Daszajevet, aki a műsorvezető felvezetése szerint úgymond nehezményezte, hogy az egyik budapesti tüntetésen festékkel kenték össze a Szabadság téri szovjet emlékművet, s ezért a csecsen férfi „elbeszélgetett az egyik aktivistával, Komáromy Gergellyel. Ezt követően a magyar aktivista egy videó-felvételen kért bocsánatot a tettéért”.

Igen, jól érzékeli az olvasó: nem az eset másik szereplőjét hívták be a stúdióba, hanem egy magyar történészt, akinek persze a csecsen, ha megfeszül sem vitapartnere a történelmi szakkérdésekben. (Komáromy – mint ahogy most látom a csatorna honlapján – huszonnégy órával később lesz vendége egy másik műsornak.) De ezt most hagyjuk! Idézzük csupán a beszélgetésből azt a részt, amelyben Daszejev - a videón 11:35-től - azt mondta: „A háború – az Ungváry által a műsorban értelmezett szövegösszefüggés szerint is, a Szovjetunió által vívott Nagy Honvédő Háború – azzal kezdődött, hogy a hitleri csapatok megtámadták a Szovjetuniót, nem pedig fordítva”. Erre válaszolta Ungváry Krisztián, hogy „A háború azzal kezdődött, hogy a Szovjetunió megtámadta Lengyelországot Németországgal közösen. Azzal kezdődött, hogy Hitler és Sztálin szövetkeztek arra, hogy megtámadják Európát”.

Erre Daszajev csak azt válaszolhatta, amit minden történelemkönyvben szerepel: „a náci hadak 1939. szeptember 1-jén megkezdték a háborút (Lengyelország ellen), 1941. június 21-én (22-re virradóan) hajnalban Hitler megtámadta a Szovjetuniót”. Ezek az adatok szerepelnek abban a könyvespolcomról leemelt kötetben is, amit egy brit történész, A.J.P. Taylor jegyez, s ami 1988-ban, az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg Magyarországon A második világháború képes krónikája címmel. Viszont, ha hallgatunk Ungváry Krisztiánra, egészen új perspektívába kerül a II. világháború, s végre nem kell bajlódni a kínos előzményekkel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.