2017. április 3., hétfő

VÉGIGSÖPÖRT A KÜLFÖLDI SAJTÓN A CEU MELLETTI TÜNTETÉS

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Csernyánszky Judit
2017.04.03.


Rendkívülinek mondható, hogy Magyarországgal foglalkozó hírek garmadája önti el a nyugati médiát, napok óta középpontban van Orbán Viktornak a Közép-európai Egyetem bezárását sürgető intézkedése és a péntek reggeli rádiós nyilatkozata, amelyben kijelentette, a csalás az csalás, akárki is követi el – idézi többek között a Deutsche Welle.

Megszámlálhatatlan azon cikkek sora, amelyik ezzel az üggyel foglalkozik. S nem is csakúgy körvonalakban, hanem részletekbe menően. A Washington Post a hétvégén szerkesztőségi cikkben hívja fel a figyelmet Orbán tekintélyelvű rendszere és a CEU közvetítette liberalizmus közötti égbekiáltó különbségre, illetve szembeállítja a demokráciát az illiberális állami berendezkedéssel. Szól arról is, hogy jövő februárban lép hatályba a most elfogadás előtt álló törvény. A német dpa, a Reuters, az amerikai AP hírügynökség is úgy tudja, hogy Michael Ignatieff, a CEU rektora vasárnap Washingtonba utazott, hogy törvényhozókkal is tárgyaljon az Orbán Viktor okozta váratlan helyzetről - megoldást keresve.

Végigsöpört a nemzetközi, de legfőképp az amerikai sajtón a CEU melletti budapesti szimpátia-tüntetés híre is. A New York Times is idézi a Reuters tudósítását, amelyben diákokat szólított meg a Corvinus Egyetemről is, akik azt mondják, az orbáni autokrácia és a tanszabadság betiltása ellen tiltakoztak. Mert úgy látják, ma a CEU, holnap a Corvinus kerül sorra, veszélyben van az egyetemek autonómiája. S a háttérben: Orbán már a 2018-as választásokra készül. A Bloomberg amerikai médiaügynökség tudósításában külön kiemeli az amerikai külügyminisztérium közleményét, amelyet Mark Toner szóvivő jegyez: s amely arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy óvakodjon olyan törvény elfogadásától, amelyik a CEU működését és függetlenségét fenyegeti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.