2017. május 3., szerda

ÁTVILÁGÍTÁS: AZ ÚT A III/III-AS ÜGYNÖKÖKTŐL A NER-IG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.02.


Bartus László, az Amerikai Népszava főszerkesztője nyílt levelet írt Németh Sándornak, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének annak kapcsán, hogy a napokban nyilvánosságra került egy evangélikus lelkész, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője ügynökmúltja. A volt III/III-as lelkésznek azonnal távoznia kellett. Nemcsak azért, mert egy III/III-as ügynök volt, hanem azért, mert lelepleződött a ma is aktív ügynöki jellegű tevékenysége.

Az alábbiakban szélesebb kontextusba helyezzük a kérdést, és a konkrét példán keresztül bemutatjuk azt a lelki folyamatot, amely Magyarországot a demokratikus rendszerváltásból a III/III-as ügynökök mentalitása révén egy újabb diktatúrába lökte vissza. A Lehel-ügyet arra használtuk fel, hogy a cseppben megmutassuk a tengert, és átvilágítsuk a probléma lényegét.

Ez jó alkalmat teremtett volna arra, hogy elinduljon egy tisztulás legalább az egyházakban, amelyet követhetne a társadalom többi területe, hogy az egykori III/III-as ügynökök, akik az állambiztonsági szolgálat besúgói voltak, kikerüljenek azokból a pozíciókból, amelyekben a mai napig emberek életét és gondolkodását befolyásolhatják, a közéletet manipulálhatják. Természetesen ez elvi felvetés, tisztában vagyunk azzal, hogy ez soha nem fog megtörténni, s arról szól a jelen tanulmányunk, hogy miért.

Lehel László ügynökmúltjának leleplezője az evangélikus lelkész rendszerváltás utáni és mai tevékenysége kapcsán mutatott rá arra, hogy az ügynököknek az a típusa, amely élvezettel és odaadással végezte ügynöki munkáját, amelyért még jutalomban is részesült, a III/III-as Csoportfőnökség megszűnése után is ugyanolyan ügynöki típusú tevékenységet végez, mint előtte. Az új helyzetben felhasználják őket illegitim tevékenységre, és ők maguk keresik az erre alkalmat adó lehetőséget. A rendszerek változnak, de ezek az ügynökök nem változnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.