2017. május 3., szerda

TE MILYEN KLUBHOZ TARTOZOL? ÉS MILYENHEZ SZERETNÉL?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2017.05.03.



Társas lények vagyunk. Életünk során különböző csoportosulásoknak leszünk a tagjai: óvodai csoport, iskolai, baráti, sport, vallási csoportok, családi-rokoni kapcsolatrendszerek, munkahelyi, valamilyen hobbihoz kapcsolódó, lakóhely szerinti, civil- vagy pártszerveződés stb. Csoportok, csapatok, hálózatok, kapcsolatok. Életünk izgalmas terepei. Belesodródunk, vagy tudatosan választunk közülük? 

Ezek a kapcsolatok, csoportosulások időben is változóak: lehetnek csak ideiglenesek, de eltarthatnak évekig is, sőt, életünket végigkísérhetik. Vannak szoros, napi szinten megélt és életünket befolyásoló közösségeink és vannak lazább, nem olyan nagyon meghatározó, kevésbé fontosak. Valószínűleg mi magunk is meglepődnénk, ha készítenénk egy statisztikát, milyen sok szerveződésnek vagyunk a tagjai.

Mindez függ a helytől, ahol élünk (földrész, ország, országon belüli régió, város-falu, kerület, ’alvég-felvég’, utca stb.), a hagyományoktól, a családi és egyéb körülményektől és persze magától a személyiségtől. Ahányan vagyunk, annyiféle természet, személyiség, igény, véletlen külső hatás, belső kényszer, sugallat, egyéb tényező, amely meghatározza, mit hoz a ’sors’, mibe keveredünk, mibe lépünk be önként és dalolva, vagy mi az, ami nem is tudatosodik bennünk, de részesei lettünk.

Ahogyan egy embernek vannak egyéni jellemzői, organikus fejlődése, háttere, története, tudatos tanulási-fejlesztési folyamata, kapcsolatrendszere, úgy lehet egy-egy közösségnek, szerveződésnek, klubnak is. Az önismeret, a hitelesség, a céltudatosság és a sikeresség is értékelhető kategóriák mindkét esetben (lehet a tag hiteles, de a szervezet hiteltelen; vagy lehet fejlett és hatékony egy közösség, de valamelyik tagja még nem elég érett hozzá, nem tudja magáévá tenni a játékszabályokat, az értékrendszert). Ezek előbb-utóbb kiütköznek valahol, problémákat okozhatnak, vagy rányomhatják a bélyeget a működésre (ezért is olyan izgalmas a szervezetfejlesztés, amikor az a kérdés, hogy hol vannak a valódi problémák a rendszerben)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.