2017. május 17., szerda

BEALKONYUL AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK MA STRASBOURGBAN? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.17.


Egyre valószínűbb, hogy az Európai Parlament ma többségi határozattal sürget büntető intézkedéseket Magyarország ellen. A strasbourgi szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője a magyar szavazati jog felfüggesztését és azt követeli, hogy a kereszténydemokraták zárják ki végre a Fideszt. Az unió egyre kevésbé viseli el a lengyel külön utat is, a külügyminiszterek igencsak keményen nekimentek Varsónak. Orbán Pekingben kifejtett víziója viszont azt jelzi, hogy a miniszterelnök már szavakban sem tekinti fontosnak a demokráciát. Nem véletlen, hogy a Magyarországra menekült német neonáci éppen hozzá, a nemzet "Führeréhez" fordult. Az igazi Európa hívei - Merkellel és Macronnal az élen - ellenben a több és mélyebb Európa felé haladnak, ám nem tudni, hogy az osztrák konzervatívok új vezére mennyire komolyan gondolja, hogy rokonszenvezik Orbán egynémely gondolatával.

Politico

Formálódik a többség az Európai Parlamentben, hogy ma megszavazzák a Magyarország elleni szankciókat. A bírálók azt mondják, hogy az Orbán-kormány megszegte a közös értékeket, ezért meg kell fosztani a szavazati jogától. Ez lenne az első eset, hogy egy uniós intézmény nyíltan büntetést szorgalmaz a magyar fél ellen. Több frakció képviselői is úgy gondolják, hogy több mint 50 % támogatná a 7-es paragrafus alkalmazását a Lex CEU miatt. A vonatkozó indítványt négy politikai csoport terjesztette elő Strasbourgban és úgy hírlik, hogy azt valószínűleg a Néppárt jó pár képviselője is elfogadja. A luxemburgi Frank Engel, aki a Fideszt is magában foglaló EPP tagja, úgy véli, hogy az EP nem tehet úgy, mintha nem történt volna semmi. Nem lehet tovább tétlenül nézni, amint Magyarország csúszik a tekintélyelvűség felé. Vagyis intézményes nyomást kell gyakorolni az Orbán-kabinetre és új párbeszédet kell vele kezdeni az adott kérdésben. A Néppárt ugyanakkor továbbra sem tudja, miként reagáljon arra, hogy a magyar miniszterelnök sorozatosan megsérti az uniós jogot. Arra nem hajlandó, hogy kizárja a Fideszt, inkább azt kérte, hogy a magyarok egy hónap belül teljesítsék a Bizottság kívánságait a Közép-Európai Egyetem ügyében.

Die Welt

Az európai szocialisták strasbourgi frakcióvezetője sürgeti, hogy az unió vesse be a 7-es cikkelyt Magyarország ellen, mert a szervezetben nem csak az egységes piac, hanem a demokrácia és a szabadság is igen fontos. Vendégkommentárjában Pitella kiemeli, hogy az Európai Néppártnak több felelősséget kell tanúsítania, mert elviselhetetlen, hogy a pártcsalád milyen ellentmondásosan viszonyul a Fideszhez. Itt az ideje, hogy az EPP kizárja Orbán Viktort. Az olasz politikus rámutat, hogy az ellenőrizetlen globalizáció következményeként megosztott lett a világ: a nyílt, haladó társadalom hívei csapnak össze a bezárkózás, az intoleráns rendszer támogatóival. A törésvonal a Kelet és Nyugat, vagyis a szegények és a gazdagok között húzódik. Ebben a helyzetben a szociáldemokráciának meg kell újulnia, radikális javaslatokkal vissza kell nyernie a baloldali munkásszavazókat. A legfőbb az, hogy más Európát kínáljanak mindazoknak, akiket különösen sújtanak a változások. Arra is kitért, hogy lejárt a nagykoalíciók ideje...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.