2017. május 22., hétfő

DEBRECEN ÉS SZEGED KÜLFÖLDRE MENNE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.05.22.


Elgondolkodtató adatok jelentek meg a napokban arról, mennyien tervezgetik a határátkelést Magyarországon. Sokan közülük ráadásul nem csak a szavak szintjén, hanem komolyan foglalkoznak az elvándorlás gondolatával.

Nem árt szétválasztani a két csoportot (mármint a határátkelést komolyan fontolgatókét és azokat, akik csak álmodoznak a lépésről), hiszen a két hozzáállás nagyon nem ugyanaz.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) friss elemzése szerint mindkét csoportban több százezer ember található, és ami külön érdekes (vagy Magyarország szempontjából sajnálatos), hogy jelentős részük fiatal és középkorú, azaz pont az a réteg, melynek működtetnie kellene a gazdaságot és az országot.

A Gödri Irén tudományos főmunkatárs által jegyzett tanulmányban 1500 embert kérdeztek meg, ám a kutatás reprezentatív, azaz le lehet vonni belőle komolyabb következtetéseket is.

A felmérés annak próbált meg utánajárni, kik és mért akarnak ideiglenesen vagy végleg elvándorolni Magyarországról, tehát nem azokról szól, akik már elmentek, hanem azokról, akik (komolyan vagy kevésbé komolyan) fontolgatják a külföldi munkavállalást. (Amihez egyébként segítséget például konkrét állásajánlatok formájában a Határátkelőn találhattok, egy kattintás az egész.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.