2017. május 29., hétfő

ENNYI HITELT ENGEDHETNÉNEK EL A BANKOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.05.29.


A bajba került adósok tapasztalataink szerint kitartóan nyomozzák, hogy például a követeléskezelők mennyit fizetnek a hozzájuk került adósságért. A pénzintézetekkel folytatott tárgyalások során is sokszor kerül szóba, hogy nagyobb lehetne a hitelelengedés, hiszen a bank „már biztos pénzénél van”. A jegybanki adatok alapján megnéztünk, miként néznek ki ezek az arányok.

A bankok által kötelezően megkeresett, bajban levő egykori devizahiteleseknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesítése szerint nem egészen hat százalékával sikerült megállapodni. Az MNB ajánlásában pontról-pontra végigvették, mit kell tenniük a pénzintézeteknek nem fizető adósaikkal (ezt itt részleteztük). A leírtakból (a teljes ajánlást itt nézheti meg) megfizethetőbb törlesztők, sőt hitelelengedés – ennek mértéke a korábban már megképzett céltartalékét is elérheti – is kikövetkeztethető.

Az egyezségkötések száma – olvasható a jegybank friss stabilitási jelentésében (ez teljes terjedelmében itt található) – egyelőre elmarad az MNB várakozásaitól: 2016. december végéig csak mintegy 3 800 ügyletnél sikerült egyezségkötésig eljutniuk a feleknek. Ezek közel fele irányult a hitelügylet átstrukturálására, mintegy 11 milliárd forint tartozásösszegben, vagyis ezek az ügyletek számítanak potenciálisan „gyógyultnak”. A jegybank is megállapította, hogy a hitelezők által felajánlott megoldások sokszor csak a lejárt tartozás átütemezését és nem az adósságszolgálat tartós könnyítését célozták. Magyarul: a bankok nem igazán hajlanak arra, hogy a követelt hitelösszegből engedjenek.

Nem érdemes azért vérszemet kapni: ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.