2017. május 19., péntek

ÉSZAK-KOREA MAGYAR SZEMMEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelo/TeePolgar
2017.05.19. 


A címből már nyilván kiderült, hogy nagy valószínűséggel nem egy Észak-Koreában élő magyar küldte el határátkelése történetét (bár őszintén szólva már semmin nem lepődnék meg, szóval ha van Észak-Koreában élő magyar, aki nem fél, akkor hajrá…), viszont egy pillantást vetni a világ egyik legelzártabb országába olyan lehetőség, amit nem hagyhattam ki. Így amikor TeePolgar elküldte formabontó „öninterjúját”, és persze a hozzá tartozó képeket, akkor egyértelmű volt, hogy ennek itt a helye. A szerző ráadásul nem egyszerűen turistáskodni ment Észak-Koreába, hanem maratont futni!..

...Apropó születésnap: itt említeném meg, hogy Kim Ir Szen születésnapja alkalmából 2000 lakást adtak át, ami a 3 milliós fővárosban nagy szó.

Mint azt említettük, nem mindenki Ybl Miklós és Sztahanov keveréke, úgyhogy a szolgáltatóipar is virágzik a növekvő számú lakások miatt. Például ha elromlik a vízvezeték, akkor csak betelefonál az ügyfél a „központba”, mondván, hogy kell vízvezeték-szerelő, és több brigád közül kiválasztják, amelyik pont nem csinál semmit (nem kevés ilyen van) és egyből ott teremnek.

Ők sem kapnak fizetést közvetlenül az ügyféltől, de ajándékot (főként cigarettát) szoktak adni a dugulás elhárításáért cserébe.

Mennyire érezni a mindennapokban a hatalom kontrollját?


A kontrollt és a megfélemlítést nagyon jól titkolják az idegenvezetők, és az átlagemberek, akik körülvesznek, mint pincér, sofőr, határellenőr stb.

Habár amikor kíváncsiságból elszakadtam a csoporttól, és három helyivel pár szavas koreai tudásomat megvillantva kézfogásig jutottunk, a turistavezető tekintély hiányában csak szúrósan tudott nézni a helyiekkel történő érintkezésem minősítéséül.

A vonatállomásra igyekezve tettünk egy kis kitérőt, mert csak aznap reggel értesültek a hétvégi rendezvényre történő készülődésről. Mivel szorított az idő, az idegenvezető noszogatta nagyon azokat, akik „el voltak varázsolva” a helytől, többek között engem is.

A végére annyira belemerültem a helyi emberek nézésébe, hogy az idő szorításában az idegenvezető elsírta magát félvén, hogy majd kirúgják az állásából, ha nem engednek be a vasútállomásra, mert későn érkezünk.

A hadseregre, valamint fegyverkezésre fordított hatalmas erőforrások nagyban hátráltatják a gazdasági növekedést, ugyanakkor tisztán látják, hogy az agresszorokkal, mint Amerika, Dél-Korea és most már Kína is, egyre inkább úgy lehet fellépni, hogy Észak is atomhatalommá válik, ezzel lesz tárgyalóképes a jövőben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.